Švédské masové kuličky jsou ikonickým pokrmem, který snadno připravíte v pohodlí domova. Tato verze s bohatou smetanovou omáčkou vás jistě okouzlí, a to za pouhých 25 minut! Pusťte se s námi do této chutné švédské dobroty.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
Na výrobu kuliček:
- 900 g mletého hovězího masa
- 70 g strouhanky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 velké vajíčko
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 50 g cibule
- 1 lžička granulovaného česneku
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
Na omáčku:
- 30 g másla
- 5 lžic hladké mouky
- 700 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání (25-30%)
- 2 lžičky dijonské hořčice
- sůl, mletý černý pepř podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Připravte masové kuličky: V hluboké misce smíchejte mleté maso s solí, mletým muškátovým oříškem, granulovaným česnekem, mletým černým pepřem, novým kořením, nasekanou petrželkou, jemně nakrájenou cibulí, strouhankou a vajíčkem. Dobře promíchejte a hněťte směs.
2. Tvarujte kuličky.
3. Na rozpálenou pánvi nanesete olej. Položte kuličky a smažte je na mírném ohni po dobu 15 minut z obou stran.
4. Přeneste kuličky do misky. Očistěte pánev.
5. Připravte omáčku: Na rozpálené pánvi opékejte hladkou mouku na mírném ohni, dokud lehce nezhnědne.
6. Přidejte máslo a nechte jej dobře rozpustit a promíchejte s moukou.
7. Postupně přilijte hovězí vývar a důkladně zamíchejte, aby nevznikly hrudky.
8. Přidejte dijonskou hořčici, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Promíchejte.
9. Přidejte smetanu ke šlehání. Promíchejte a omáčku vařte na mírném ohni, dokud se nezahustí.
10. Přidejte kuličky do omáčky. Vařte je v omáčce po dobu 3 minut na mírném ohni, občas je obraťte.
11. Na závěr můžete povrch posypat nasekanou petrželkou.
12. Podávejte švédské masové kuličky v smetanové omáčce s vařenými brambory nebo bramborovým pyré, nakládanými okurkami a brusinkovým džemem!
Přejeme vám dobrou chuť!