Recept na domácí máslovou vánočku

Vánoce by nebyly Vánocemi bez vůně čerstvě upečené vánočky. Představujeme recept na máslovou vánočku, která se stane nepostradatelnou součástí vašich svátečních tradic.

Zdroj: Blanka Kozáková

Ingredience:

Těsto:

  • 40g droždí
  • 100g cukru krupice
  • 250ml mléka
  • 500g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 125g másla
  • Citronová kůra
  • 40g rozinek (namočené v rumu)

Na potření a posypání:

  • 1 vejce
  • 40g sekaných mandlí nebo vlašských ořechů (dle preference)

Postup:

1. Příprava Kvásku:

Rozetřete droždí s cukrem v míse, zalijte trochou vlažného mléka, zaprašte moukou a nechte na teplém místě vzejít.

2. Příprava Těsta:

  • Prosejte polohrubou mouku do větší mísy a smíchejte se solí.
  • Vlijte kvásek do mísy s moukou, přidejte zbytek mléka, žloutky, rozehřáté máslo (ne horké), citronovou kůru a namočené rozinky.
  • Vypracujte hladké tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy.
  • Nechte těsto kynout cca 3 hodiny, během kynutí těsto dvakrát až třikrát promíchejte.

3. Tvarování a Pečení:

  • Postup pletení vánočky můžete vyhledat na YouTube pro vizuální návod.
  • Potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte sekanými mandlí nebo vlašskými ořechy.
  • Pečte ve středně vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud není vánočka zlatavá.

Malé kapsičky plněné marmeládou a ořechy

Závěr:

Tato máslová vánočka je dokonalým doplňkem svátečního stolu. Je bohatá, voňavá a s lehkou chutí citronu a rumu. Přejeme vám krásné a sladké svátky!