Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)!

Představte si vůni vepřového kolena, které se vaří v pivu, a to vše bez nutnosti používat troubu! Tento recept vám umožní vytvořit chutný pokrm plný lahodných chutí a bez zbytečného stresu spojeného s pečením. Pojďme se pustit do toho – vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)!
Zdroj: retete-usoare.eu

Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)

Co budeme potřebovat:
  • vepřový kolínko (1200-1500 g)
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 kousek celeru
  • 8-10 černých pepřových kuliček
  • 4-5 kuliček nového koření
  • 1 litr vody
  • 3 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml tmavého piva
  • sůl – podle chuti (jsme přidali ½ lžičky)

Pro polevu:

  • 1 lžička cukru nebo medu (nebo podle chuti)
  • 1 lžička balzamikového, vinného nebo jablečného octa (nebo podle chuti)

Jak budeme postupovat:

1. Cibuli a mrkev nakrájejte na poloviny.

2. Cibuli, mrkev a celer osmažte na suché pánvi. My jsme je osmažili najednou v litinové pánvi, ve které jsme vařili kolínko.

Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Zeleninu a kolínko vložte do rendlíku nebo hrnce. Přidejte 1 litr vody.

Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Vařte kolínko 60 minut na mírném ohni pod pokličkou. Po prvních 30 minutách vaření ho otočte na druhou stranu.

Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Po 60 minutách přidejte černý pepř, nové koření, hřebíčky, bobkové listy, sůl podle chuti a tmavé pivo. Poté vařte kolínko na mírném ohni pod pokličkou, dokud se maso nezačne od kosti oddělovat (může to trvat dalších 60-120 minut, v závislosti na konzistenci a velikosti kolínka).

Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu
Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Kolínko vyjměte z “polévky”.

Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Polévku sceďte a nalijte ji do pánve nebo hrnce s velkým průměrem. Vařte na silném ohni, dokud se nezredukuje (asi 3-4 krát) a nezhoustne.

Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu
Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Do vzniklé polevy přidejte med (nebo cukr) a ocet. Dobře promíchejte. Po vychladnutí ztuhne.

9. Kolínko potřete připravenou polevou.

Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu
Vepřové koleno vařené na pivu a medu (bez trouby)
Zdroj: retete-usoare.eu

Servírujte s pečenými brambory a kyselým zelím!

Přejeme vám dobrou chuť ve společnosti vašich blízkých!