Vítejte v říši skvělých chutí! Dnes vám představíme recept na masovou sekanou, která je zpestřená skvělou ingrediencí – sýrem, a doplněná lahodnou omáčkou, která si podmaní nejen vaše chuťové buňky, ale i srdce.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Masová sekaná se sýrem a omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 1 kg mletého masa
- 4 plátky bílého chleba
- 250 ml mléka
- 20 g cibule
- 200 g sýra
- 3 vejce
- mletý černý pepř (dle chuti)
- 1 lžička soli
- půl lžičky mletého muškátového oříšku
- strouhanka (podle potřeby)
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- mletý kmín (dle chuti)
- 100 ml vody
Pro omáčku:
- 1 lžička slunečnicového rostlinného oleje
- 1 lžička mouky
- 250 ml vody nebo vývaru z masa/ zeleniny
- citronová šťáva a sůl (dle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Nakrájejte bílý chléb na kousky a dejte jej do hluboké mísy. Přelijte mlékem a dobře promíchejte rukou, dokud nedosáhnete co nejvíce homogenní konzistence.
2. Nasekejte cibuli na drobné kousky a přidejte ji k chlebu. Také přidejte nastrouhaný sýr.
3. Ve druhé misce rozklepněte vejce. Přidejte mletý černý pepř, sůl, mletý muškátový oříšek, mletý kmín a maso. Všechny suroviny dobře promíchejte rukou. Během míchání přidávejte strouhanku podle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence směsi.
4. Na drobno nakrájejte cibuli a dejte ji na pánev bez přídavného tuku.
5. Rozdělte směs masa na dvě části a vytvořte z ní dvě placičky. Položte je na cibuli na pánvi.
6. Placičky potřete rostlinným olejem a na každý udělejte hluboký řez podélně. Poté přidejte bobkové listy, kuličky nového koření, mletý kmín a vodu na pánev.
7. Dejte pánev do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 60 minut. 10 minut před dokončením můžete teplotu zvýšit na 200 °C, abyste získali zlatavou kůrčičku.
8. Připravte omáčku: Do pánve, kde jste připravovali maso, přidejte lžičku rostlinného oleje, aniž byste vyndávali cibuli. Ohřejte olej. Pak přidejte mouku a vodu nebo vývar z masa nebo zeleniny. Omáčku míchejte neustále, dokud se nezhoustne. Nakonec ji dochuťte citronovou šťávou a solí dle chuti.
9. Po vaření přibližně 10 minut omáčku sceďte přes sítko.
10. Pokrm je hotov! Užijte si masovou sekanou se sýrem a omáčku s chutí, společně s přílohou z brambor.
Přejeme vám dobrou chuť ve společnosti vašich blízkých!