Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na pudinkový jablečný koláč si ihned zamilujete. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji každý začínající pekař/ka.
Pudinkový jablečný koláč
Co budeme potřebovat:
Ingredience na přípravu pudinkového jablečného koláče:
Těsto:
- 45 dkg hladké mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 2 ks vajec
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 25 dkg margarínu
- 1 dl zakysané smetany
- nastrouhaná kůra za 1 citronu
Náplň:
- 1 kg jablíček + 2 dl vody
- 4 lžíce cukru
- skořice – podle chuti
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 balíčky vanilkového pudinkového prášku
Ostatní:
- žloutek – na potíraní těsta
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
Způsob přípravy pudinkového jablečného koláče:
1. Příprava těsta: V míse si smíchejte přísady: Mouku, prášek do pečiva, rozklepnuté vejce, cukr, sůl, margarín, zakysanou smetanu a přidejte také nastrouhanou kůru z 1 citronu – promíchejte a vytvořte těsto, které rozdělte na 2 části. Jednou část rozválejte a rozprostřete na plech.
2. Příprava náplně: Nastrouhané jablíčka povařte ve 2 dl vody, pak k nim přisypejte cukr a skořici. Když jsou jablíčka uvařená, přisypte vanilkový cukr, pudinkové prášky – vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
3. Na těsto na plechu navrstvěte pudinkovou náplň, rovnoměrně ji rozetřete a přikryjte druhým plátem těsta.
4. Povrch těsta potřete žloutkem a pečte v předehřáté troubě 30-40 minut při 180 °C, dokud koláč pěkně nezezlátne.
5. Po upečení ho nechejte trochu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé přejeme vám dobrou sladkou chuť.