Pudinkový jablečný koláč

Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na pudinkový jablečný koláč si ihned zamilujete. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji každý začínající pekař/ka.

Pudinkový jablečný koláč
Zdroj: www.mindmegette.hu

Pudinkový jablečný koláč

Co budeme potřebovat:

Ingredience na přípravu pudinkového jablečného koláče:

Těsto:

  • 45 dkg hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 ks vajec
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 25 dkg margarínu
  • 1 dl zakysané smetany
  • nastrouhaná kůra za 1 citronu

Náplň:

  • 1 kg jablíček + 2 dl vody
  • 4 lžíce cukru
  • skořice – podle chuti
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 balíčky vanilkového pudinkového prášku

Ostatní:

  • žloutek – na potíraní těsta

Na zdobení a posypání:

  • moučkový cukr

Jak budeme postupovat:

Způsob přípravy pudinkového jablečného koláče:

1. Příprava těsta: V míse si smíchejte přísady: Mouku, prášek do pečiva, rozklepnuté vejce, cukr, sůl, margarín, zakysanou smetanu a přidejte také nastrouhanou kůru z 1 citronu – promíchejte a vytvořte těsto, které rozdělte na 2 části. Jednou část rozválejte a rozprostřete na plech.

2. Příprava náplně: Nastrouhané jablíčka povařte ve 2 dl vody, pak k nim přisypejte cukr a skořici. Když jsou jablíčka uvařená, přisypte vanilkový cukr, pudinkové prášky – vařte na mírném ohni do zhoustnutí.

3. Na těsto na plechu navrstvěte pudinkovou náplň, rovnoměrně ji rozetřete a přikryjte druhým plátem těsta.

4. Povrch těsta potřete žloutkem a pečte v předehřáté troubě 30-40 minut při 180 °C, dokud koláč pěkně nezezlátne.

5. Po upečení ho nechejte trochu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.

Pudinkový jablečný koláč
Zdroj: www.mindmegette.hu

Přátelé přejeme vám dobrou sladkou chuť.