Jednoduchý večeřní hit: Zapečené kuličky s brambory a čerstvou zeleninou z jediného plechu!

Toto jídlo je skvělou volbou pro ty, kteří hledají jednoduché a chutné jídlo, které může být připraveno z jednoho plechu a je ideální pro celou rodinu nebo větší skupinu lidí. Zapečené kuličky z mletého masa jsou bohaté na bílkoviny a kombinace s bramborami a zeleninou dodává jídlu potřebné vitamíny a minerály.

Navíc je to velmi přizpůsobivé jídlo, kde můžete přidat další zeleninu podle vašeho vkusu nebo použít jiný druh masa. Tento recept je také skvělou možností pro přípravu jídla na více dní, protože může být snadno uchováván v lednici a ohřát v mikrovlnné troubě nebo v troubě.

zapečené kuličky z mletého masa, zelenina a brambory z jednoho plechu
Zdroj: Jana Jančíková

Co budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs obojího)
  • 4 středně velké brambory
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • 1 hrst anglického hrášku (mraženého nebo čerstvého)
  • 2 lžíce koření na americké brambory
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička vegety
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2-3 lžíce másla

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve připravte zeleninu. Brambory oloupejte a nakrájejte na půlkolečka o tloušťce asi 0,5 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Papriku nakrájejte na menší kostičky. Pokud používáte mražený hrášek, nechte ho rozmrazit.

2) Zeleninu dejte do mísy a přidejte koření na americké brambory, mletý česnek, sladkou papriku, vegetu a trochu soli a pepře. Vše důkladně promíchejte.

3) Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Pekáč vymažte olejem nebo vysušte papírovým ubrouskem.

4) Nyní připravte kuličky z mletého masa. Do mísy dejte mleté maso, přidejte trochu soli a pepře a důkladně promíchejte. Pak vytvořte menší kuličky o průměru asi 3-4 cm.

5) Do připraveného pekáče nejprve naskládejte brambory a cibuli, poté přidejte mrkev, papriku a hrášek. Vše důkladně promíchejte, aby byla zelenina rovnoměrně rozložená.

6) Na zeleninu položte připravené kuličky z mletého masa.

7) Pečte pod alobalem asi hodinu. Po této době odkryjte a pečte ještě asi 30 minut, dokud kuličky nechytí zlatavou barvu.

8) Přidejte na povrch kuliček pár plátků másla a nechte dojít do měkka.