Vrstvený jablečný koláč s tvarohovým krémem

Tento chutný koláč kombinuje svěžest jablek s lahodností tvarohového krému, vytvářejíc tak ideální dezert pro každou příležitost.

Zdroj: istock

Ingredience:

Korpus:

  • 6 vajec
  • 180 g krystalový cukr
  • 6 lžic oleje
  • 6 lžic vlažné vody
  • 200 g polohrubá mouka
  • 1 špetka soli
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku

Jablečná nádivka:

  • 4 velká jablka
  • 4 lžice krystalový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 200 ml vody
  • 1 balíček vanilkového pudinku

Tvarohová nádivka:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 g smetany ke šlehání

Postup:

1) Příprava korpusu: Vajíčka vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny (šlehání by mělo trvat cca 5 minut). Přidejte olej, vlažnou vodu a prosejte mouku, sůl a kypřicí prášek. Míchejte jemně, aby bylo těsto hladké.

2) Rozlijte těsto do formy (33×22 cm) vystlané pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut.

3) Korpus nechte vychladnout, poté jej později rozkrojte podélně na dvě části.

4) Příprava jablečné nádivky: Oloupejte jablka a nakrájejte je na malé kostičky nebo nastrouhejte. Vařte je v rendlíku s cukrem, skořicí a vodou po dobu 5 minut. Nakonec přidejte pudinkový prášek a připravte jablečný krém. Nechte vychladnout.

5) Příprava tvarohové nádivky: Tvaroh vyšlehejte s vanilkovým cukrem, přidejte smetanu a šlehejte do konzistence krému.

6) Na jeden piškotový plát naneste jablečnou nádivku, pak vrstvu tvarohového krému a zakryjte druhým plátem.

7) Koláč dejte vychladit minimálně na 3 hodiny. Před podáváním jej poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.

8) Další recepty z jablek naleznete TU.


Zdroj: istock

Tip:

Pro více výrazný chuť můžete do tvarohové nádivky přidat lžičku rumového aroma. Skvěle chutná také s kávou nebo sklenkou dobrého vína.