Pokud toužíte po chuti staré Číny, připravte si tradiční pokrm “Šuei-ču-žou”. Jeho křehké vepřové nudličky a bohatá omáčka vás zavedou do srdce S’čuanu. Ideální ke kombinaci s voňavou jasmínovou rýží.
Ingredience:
- Vepřové maso (nakrájené na tenčí plátky a z nich udělané nudličky)
- 1 vejce
- Škrob
- 1 lžička vody
- Pórek (nakrájený na širší půlkolečka)
- Zelí (nakrájené na čtverečky)
- Větší vrstva sádla (pro smažení)
- Chilli
- Sečuánský pepř (podrcený)
- Vínný rýžový ocet
- Sójová omáčka
- Vývar (podle vaší preference)
- Solamyl (na zahuštění, dle potřeby)
- Jasmínová rýže (k podávání)
Postup:
1) Příprava masa: Maso nakrájíme na tenčí plátky a z nich uděláme nudličky.
2) Marináda: V misce rozšleháme vejce, přidáme škrob, lžičku vody a maso. Naložíme maso do směsi a necháme marinovat 30 minut.
3) Příprava zeleniny: Nakrájíme pórek a zelí. Zelí spaříme vřelou vodou a přesuneme do studené vody, aby zůstalo křupavé. Vše necháme okapat.
4) Smažení masa: Ve Wok nebo hluboké pánvi rozehřejeme větší vrstvu sádla. Máčíme maso ve směsi a smažíme až do změknutí. Vyjmeme maso.
5) Omáčka: Slijeme většinu sádla do kastrolku. Přidáme chilli, sečuánský pepř a krátce orestujeme. Vložíme zelí, pórek a promícháme. Přidáme rýžový ocet, sójovou omáčku, vývar a vrátíme maso. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme solamylem.
6) Podávání: Pokrm podáváme horký s jasmínovou rýží.
Tip:
Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat čerstvý zázvor nebo česnek během restování chilli a pepře.