ROZHOVOR: Skvělá dekorace plná vůně

Velmi si vážíme našich čtenářů i vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme vás s námi na místa plná originality.

Kdo by nechtěl mít vůni na každém kroku? Vyzpovídali jsme Martu, která ve svém volném čase vyrábí svíčky a vonné vosky. Ty byste od čokolády nerozpoznali. Ať už podle vůně, nebo vzhledu. Více se dozvíte v následujícím článku.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Marta Kadlecová

Na začátek vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Marta Kadlecová a žiji v Praze. Živím se jako lektorka anglického a českého jazyka, což mi umožňuje pracovat převážně z domova. Učím jak obchodní, tak obecnou angličtinu.

Připravuji své studenty na různé typy mezinárodních zkoušek; studenty ZŠ na přijímací zkoušky a studenty SŠ a gymnázií na maturitu. Volný čas mi zabírá výroba svíček a vosků, poslech audioknih a sledování filmů a seriálů.

ROZHOVOR:
Zdroj: Marta Kadlecová

Můžete nám představit svou tvorbu, co všechno děláte?

Když jsem s výrobou začala, byly to pouze vonné vosky. Vloni přibyly svíčky s dřevěným knotem a letos na jaře vonné pytlíčky k zavěšení. Letošní podzimní novinkou jsou pak svíčky s vtipnými etiketami, které jistě potěší jako originální dárek.

Můžete nám říct, jak a kdy jste se k tomu dostala?

Na vonné vosky jsem narazila úplně náhodou v drogerii. A protože mám potřebu být neustále aspoň trochu kreativní, nedalo mi to a započala jsem domácí výrobu. Během prvního lockdownu během Covidu jsem spustila e-shop a k narozeninám dostala první objednávku.

V roce 2021 jsem se poprvé zúčastnila plzeňských trhů a od té doby tam jezdím pravidelně. Hodlám tam být i letos během havelských, martinských a adventních trhů.

ROZHOVOR:
Zdroj: Marta Kadlecová

Čím jsou podle vás vonné vosky zajímavé a jaké je jejich využití?

Vonné vosky jsou skvělou a nenákladnou příležitostí, jak vyzkoušet různé vůně. Mají vícero využití. Nejčastěji se rozehřívají v aromalampě, pak jsou nejintenzivnější, ale můžou sloužit i jako vonná dekorace na stůl nebo do šuplíku k prádlu.

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Protože jsem se výrobě učila ze zahraničních webů a různých skupin na Facebooku, ráda stále sleduji nejnovější trendy a inspirace ze zahraničí. Při výrobě pak hraje prim hlavně část roku, jelikož jsou vonné vosky a svíčky hodně sezónní záležitost. Ráda vymýšlím voskům a svíčkám zajímavé názvy, podle kterých pak vybírám barvy, formy a dekorativní třpytky.

ROZHOVOR:
Zdroj: Marta Kadlecová

Je to vaše práce nebo koníček?

Je to hlavně koníček. Baví mě osobní prodej na trzích, kde si můžu se zákazníky popovídat a doporučit jim vosky či svíčky přímo na míru.

Mám vždy obrovskou radost, když vidím, že se mi lidi ke stánku pravidelně vracejí. V e-shopu mi zase dělá radost každá doručená zásilka. Mým snem je kamenný obchůdek někde v Praze, ale to je zatím v nedohlednu.

Které vonné vosky jsou u vašich zákazníků oblíbené?

Musím říct, že se oblíbené vůně dost střídají. Hlavně záleží na ročním období. Ke stálicím ale patří určitě vonný vosk Mocný úspěch z parfémové kategorie. Ze sladších vůní pak třeba Máslové sušenky nebo Borůvkové lívance – ty mám teď i jako svíčku, protože se tato vůně na trzích hodně líbila a zákaznice si ji přály i ve svíci. O Vánocích zas vedou Perníčky, Vánoční stromeček a Pomeranč a skořice.

ROZHOVOR:
Zdroj: Marta Kadlecová

Můžete nám přiblížit výrobní proces vonných vosků?

U vůní, které už mám otestované, je proces výroby snazší. Vím, kolik vůně a při jaké teplotě vosku přidat, kolik barvy potřebuji, kdy vonnou směs lít do forem a jak dlouho nechat vosky zrát.

U nových vůní či nového typu vosku je to větší legrace – ke klasickému procesu se ještě přidají hodiny testování, selhávání a vracení se zpátky na začátek. U svíček se k tomu navíc musí zkoušet i typ knotu a délka hoření, a když vám svíčka neudělá žádoucí jezírko, potřebujete nutně pauzu, jinak vás asi odvezou. K tomu všemu je potřeba ještě přičíst čas na přípravu, a hlavně spoustu času na úklid.

Vyrábíte také vonné vosky podle přání zákazníka?

Vzhledem k tomu, že v e-shopu nabízím přes 100 různých vůní, na zakázku nevyrábím. Jsem si jistá, že si v mém obchodě každý dokáže najít to svoje.

ROZHOVOR:
Zdroj: Marta Kadlecová

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Rozhodně v mém e-shopu – vonnevoskyodmarty.cz. Prodávám i na Fleru, ale tam bohužel nestíhám být tak aktivní. Čtyřikrát ročně jsem pak ještě na trzích na náměstí v Plzni, kde si můžete vosky a svíčky pořádně ovonět.

Chtěla byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Snažím se na své značce pracovat a postupně rozšiřovat nabídku. Proto se na podzimních trzích objeví několik dalších novinek. Na Vánoce budou zase kromě voskových adventních kalendářů dostupná i dárková balení.

Dál se zdokonaluji ve výrobním procesu, poslouchám zákazníky a díky jejich připomínkám a recenzím vybírám nové vůně, které si myslím, že by je mohly zaujmout.

ROZHOVOR:
Zdroj: Marta Kadlecová
ROZHOVOR:
Zdroj: Marta Kadlecová