Mák, kokos a vanilkový krém: Trojice, která Vás nadchne

Užijte si společné chvíle s rodinou ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na vynikající makově kokosový koláč s vanilkovým krémem, který si ihned zamilujete, se skvěle hodí také k lahodné kávě a čaji.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
makově kokosový koláč s vanilkovým krémem
Zdroj: www.pleziruri.ro

Makově kokosový koláč s vanilkovým krémem

Co budeme potřebovat:

Základ z máku a kokosu:

  • 120 g máku
  • 100 g kokosu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 8 vaječných bílků
  • špetka soli
  • 220 g krystalového cukru

Vanilkový krém:

  • 400 ml mléka
  • 8 žloutků
  • 180 g moučkového cukru
  • 40 g škrobu – (nebo vanilkového pudinku)
  • 300 g másla (82 % tuku)  -při pokojové teplotě
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Ostatní:

  • 200 ml silné kávy
  • 200 g sušenek

Poleva:

  • 200 g hořké čokolády
  • 2 lžíce kokosového oleje

Jak budeme postupovat:

1. Makový a kokosový základ: Rozehřejte jsi troubu na střední teplotu 180 °C.

2. Vymažte velkou formu o rozměrech 36 x 28 cm máslem a vysypejte moukou.

3. V míse smíchejte mák, kokos, mouku a dejte stranou.

4. V Míse si vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhé pěny, postupně přisypávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhá a lesklá pěna. Následně přidejte směs máku, kokosu a mouky, které jemně zpracujte špejlí pohybem zdola nahoru.

5. Potom naneste hotový základ z máku a kokosu do připravené formy a pečte 22-25 minut při střední teplotě 180 ºC.

Mák, kokos a vanilkový krém: Trojice, která Vás nadchne
Zdroj: www.pleziruri.ro

6. Do hrnce si nalijte mléko – vařte ho na mírném ohni, kým nezačne vřít.

7. Žloutky a moučkový cukr dejte do druhého hrnce – stěrkou je promíchejte, dokud se nesjednotí a nezesvětlí, pak přisypejte škrob a zpracujte.

8. Potom v 3 dávkách přilévejte horké mléko k žloutkovému krému a po každém přilévaní dobře promíchejte. Následně hrnec přeneste na sporák (střední teplota) a neustále míchejte metličkou, dokud krém nezhoustne.

9. Po uvaření ho sundejte z ohně, přelijte do mísy, poté přikryjte fólií a nechejte vychladnout.

10. Zvlášť smíchejte máslo, dokud se nezpění. Když krém vychladl, přidejte vanilkový extrakt – trochu zamíchejte, aby byl opět krémový a pak přidejte lžíci krému do másla- znovu zamíchejte, aby se spojili.

11. Mezitím si uvařte silnou kávu a namočte do ní sušenky, pak je položte na vrch vanilkového krému.

makově kokosový koláč s vanilkovým krémem
Zdroj: www.pleziruri.ro

12. Po položení sušenek uložte formu na 15-20 minut do lednice.

13. Na polevu smíchejte čokoládu s kokosový olejem, pak vyndejte formu z lednice a polijte ním koláč. Potom znovu uložte formu do lednice na několik hodin, aby poleva ztuhla a chutě se spojily.

14. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a radostí.

makově kokosový koláč s vanilkovým krémem
Zdroj: www.pleziruri.ro

Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!