Užijte si společné chvíle s rodinou ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na vynikající makově kokosový koláč s vanilkovým krémem, který si ihned zamilujete, se skvěle hodí také k lahodné kávě a čaji.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Makově kokosový koláč s vanilkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Základ z máku a kokosu:
- 120 g máku
- 100 g kokosu
- 3 lžíce hladké mouky
- 8 vaječných bílků
- špetka soli
- 220 g krystalového cukru
Vanilkový krém:
- 400 ml mléka
- 8 žloutků
- 180 g moučkového cukru
- 40 g škrobu – (nebo vanilkového pudinku)
- 300 g másla (82 % tuku) -při pokojové teplotě
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Ostatní:
- 200 ml silné kávy
- 200 g sušenek
Poleva:
- 200 g hořké čokolády
- 2 lžíce kokosového oleje
Jak budeme postupovat:
1. Makový a kokosový základ: Rozehřejte jsi troubu na střední teplotu 180 °C.
2. Vymažte velkou formu o rozměrech 36 x 28 cm máslem a vysypejte moukou.
3. V míse smíchejte mák, kokos, mouku a dejte stranou.
4. V Míse si vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhé pěny, postupně přisypávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhá a lesklá pěna. Následně přidejte směs máku, kokosu a mouky, které jemně zpracujte špejlí pohybem zdola nahoru.
5. Potom naneste hotový základ z máku a kokosu do připravené formy a pečte 22-25 minut při střední teplotě 180 ºC.
6. Do hrnce si nalijte mléko – vařte ho na mírném ohni, kým nezačne vřít.
7. Žloutky a moučkový cukr dejte do druhého hrnce – stěrkou je promíchejte, dokud se nesjednotí a nezesvětlí, pak přisypejte škrob a zpracujte.
8. Potom v 3 dávkách přilévejte horké mléko k žloutkovému krému a po každém přilévaní dobře promíchejte. Následně hrnec přeneste na sporák (střední teplota) a neustále míchejte metličkou, dokud krém nezhoustne.
9. Po uvaření ho sundejte z ohně, přelijte do mísy, poté přikryjte fólií a nechejte vychladnout.
10. Zvlášť smíchejte máslo, dokud se nezpění. Když krém vychladl, přidejte vanilkový extrakt – trochu zamíchejte, aby byl opět krémový a pak přidejte lžíci krému do másla- znovu zamíchejte, aby se spojili.
11. Mezitím si uvařte silnou kávu a namočte do ní sušenky, pak je položte na vrch vanilkového krému.
12. Po položení sušenek uložte formu na 15-20 minut do lednice.
13. Na polevu smíchejte čokoládu s kokosový olejem, pak vyndejte formu z lednice a polijte ním koláč. Potom znovu uložte formu do lednice na několik hodin, aby poleva ztuhla a chutě se spojily.
14. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!