Probiotika: Klíč ke zdravému trávení a imunitnímu systému

Probiotika, často řečená též jako „dobré“ bakterie, jsou klíčová pro zdravé trávení a posílení imunitního systému. Přispívají k udržení rovnováhy mikroflóry ve střevním traktu, čímž ovlivňují nejen zdraví těla, ale také náladu. 

Zdroj: istockphoto.com

Co jsou to probiotika? 

Označení probiotika se vztahuje k živým mikroorganismům, konkrétně k bakteriím a kvasinkám, které mají prospěšné účinky na trávicí systém a celkové fyzické i psychické zdraví. Přirozeně se vyskytují v našem těle, a to ve střevním traktu, kde pomáhají udržovat rovnováhu mikroflóry. V momentě, kdy lidské tělo probiotika postrádá, dojde k narušení rovnováhy mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi a k možnému vzniku různých onemocnění, zažívacích problémů a alergií. 

Trávicí systém s tím imunitním velmi úzce spolupracuje, proto v momentě, kdy dojde k narušení optimální střevní mikroflóry, je negativně ovlivněné celé tělo. Díky konzumaci doplňků stravy či potravin obsahujících probiotika efektivně posílíte imunitní systém a zlepšíte si zažívání. 

Kde se probiotika nachází?

Na denní bázi si tělo probiotika bere z vybraných potravin a nápojů, mezi něž se řadí například jogurt, kefír, kysané zelí, kimchi nebo kombucha. Pokud však dojde k narušení střevní rovnováhy, a to například kvůli užívání antibiotik, je vhodné do stravování zařadit také probiotické doplňky stravy. Ty jsou dostupné ve formě sirupů, kapslí i tablet a obvykle se užívají na denní bázi. 

Existují však i speciální produkty, jako je Probiosan Inovum, tedy probiotika obohacená o kolostrum. Kolostrum je první mateřské mléko, které taktéž obsahuje mnoho prospěšných látek jak pro imunitní systém, tak pro trávicí. Jeho pravidelná konzumace slouží jako prevence před oslabením imunity, případně pomáhá s urychlením léčby. 

Pokud chcete zlepšit zažívání, zvažte kombinaci Probiosanu Inovum s bylinným koncentrátem Regalen. Regalen ve svém složení obsahuje jitrocel kopinatý, který podporuje detoxikaci organismu a zlepšuje trávení, řepík lékařský, který normalizuje funkci jater a další účinné bylinky. Denní užívání probiotických produktů společně s bylinným koncentrátem Regalenem podpoří jak fyzické, tak psychické zdraví. 

Probiotika poslouží jako efektivní prevence

Nejčastěji se probiotika doporučují právě v souvislosti s výše zmíněným užíváním antibiotik, která působí jak proti špatným, tak i proti užitečným bakteriím v našem střevním traktu. Užívat se však probiotika dají i preventivně, a to dlouhodobě. Na narušení střevního mikrobiomu se totiž podílí také náhlé změny stravy, každodenní stres nebo častá konzumace alkoholu. Díky užívání probiotických produktů dochází k obrnění organismu před nemocemi, ať už sezónními, jako je rýma či kašel, nebo před závažnějšími, zejména nemocemi střev. 

Pomoci mohou probiotika i v případě, kdy vás sužují problémy jako:

  • zácpa či průjem,
  • ekzémy a akné,
  • alergie,
  • intolerance laktózy,
  • kvasinkové infekce.

Vhodná jsou probiotika, jakožto doplňky stravy, pro všechny, bez ohledu na věk. Vždy je však žádoucí dodržovat předepsané dávkování na obalu a případně se o užívání poradit s lékařem.

Tipy, jak vybrat správná probiotika

Při výběru probiotik je důležité brát v úvahu několik faktorů. Mikroflóra každého člověka je jedinečná, a proto nelze zajistit stejnou účinnost u každého. Nebojte se proto experimentovat s různými druhy probiotik, abyste našli ta, která vám nejvíce prospívají. Obecně se doplňky stravy liší obsaženými druhy probiotických bakterií. Vhodné je vybrat si probiotika s co nejvíce různými kmeny, aby byla pokryta co nejširší škála prospěšných účinků. 

Probiotika jsou obvykle dělená podle počtu tvorby kolonií jednotlivých bakterií, což se označuje jako CFU. Množství CFU v probiotickém přípravku může být různé a závisí na konkrétním produktu. Obvykle platí, že čím vyšší číslo CFU je, tím jsou probiotika účinnější. Spousta doplňků stravy však probiotika kombinuje s jinými zdraví prospěšnými látkami, jako je kolostrum či vláknina, a proto by se nemělo jednat o jediný rozhodující faktor během nákupu. 

K dispozici jsou probiotické přípravky ve formě kapslí, tablet, prášků nebo tekutých přípravků. Vyberte si formu, která vám nejvíce vyhovuje, děti obvykle preferují tekuté varianty, zatímco dospělým vyhovuje spíše užívání formou kapslí či tablet.

Pozor na záměnu probiotik a prebiotik

V souvislosti s trávicím systémem často figurují dva pojmy, tedy probiotika a prebiotika, která se společně doplňují. Prebiotika zjednodušeně řečeno slouží jako potrava pro probiotika. Jedná se zejména o nestrávenou vlákninu. Probiotika jsou živé mikroorganismy, zatímco prebiotika jsou látky obsažené v potravinách, které podporují růst a aktivní činnost probiotik ve střevním traktu. Oba tyto prvky hrají důležitou roli v udržování zdravého trávicího systému a mohou společně přispět k celkovému zlepšení zdraví.

Probiotika i prebiotika jsou klíčem ke zdravému trávení a silnému imunitnímu systému, a proto jestli jste odhodlaní je vyzkoušet, případně další doplňky pro zdravé trávení, jako je Probiosan Inovum, můžete je najít na internetovém obchodu Radost těla, kde se nachází široký výběr kvalitních produktů pro vaše zdraví a duševní pohodu.