Představujeme vám dvoubarevný borůvkový dort s tvarohovým krémem, spojením chuti a krásy. Tento dezert nadchne nejen svým vzhledem, ale také výraznou chutí. Připravte se na sladkou lahůdku, která okouzlí vaše chuťové buňky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dvoubarevný borůvkový dort s tvarohovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 5 žloutků
- špetka soli
- 60 g cukru – (4 lžíce)
- 40 g kakaa – (3 lžíce)
- 45 g vody – (3 lžíce)
- 80 g mouky – (1/2 hrnku) + 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 lžička prášku do pečiva
- 5 vaječných bílků + 60 g cukru – (4 lžíce)
Dvoubarevní krémy:
- 2 x 9 g želatiny – (3 lžičky)
- 2 x 60 g studené vody – (4 lžíce)
- 600 g tvarohu – (2+1/4 šálky)
- 240 g moučkového cukru – (2 šálky)
- 500 g borůvek – (5 šálky)
- 60 g cukru – (4 lžíce)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 x 250 g smetany 33 % tuku – (1 + 1/4 šálky)
Želatina:
- 3 g želatiny – (2 lžičky)
- 20 g studené vody – (1 lžíce + 1 lžíce)
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte žloutky, přidejte špetku soli, přisypte cukr – vyšlehejte, pak přisypejte prosáté kakao, přilijte vodu – pokračujte ve šlehání a nakonec přimíchejte prosátou mouku smíchanou s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva – vyšlehejte.
2. Bílky dejte do jiné mísy, přisypte k nim cukr – šlehejte do krásné bílkové pěny a pak je přelijte do mísy s kakaovou směsí – promíchejte a těsto je hotové!
3. Připravte si formu na pečení o rozměrech 28 x 18 cm vyloženou pergamenem a nalijte do ní těsto.
4. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 ℃.
5. Mezitím si do malé misky nasypte želatinu a zalijte ji vodou – promíchejte.
6. Do velké mísy dejte tvaroh – ne celý, vsypte moučkový cukr promíchejte a vyšlehejte, pak přendejte do druhé mísy a poté do ní vlijte rozpuštěnou želatinu – dobře promíchejte.
7. Upečený koláč vyjměte z formy a rozdělte ho na 2 díly. 1 díl rozdrobte a rozmixujte v mixéru na jemnou drobenku a vsypte do tvarové směsi – promíchejte a poté přidejte vyšlehanou smetanu 33 % tuku – znovu promíchejte a krémem rozetřete spodní upečenou část těsta.
8. Do pánve si nasypejte borůvky, přisypejte cukr a přilijte citronovou šťávou – vařte je na mírném ohni 7 minut pod pokličkou a po uvaření je sceďte přes síto a rozmixujte ručním mixérem bez šťávy.
9. Následně je vlijte do mísy s tvarohem a rozpouštěnou želatinou – promíchejte.
10. Do jiné mísy si nalijte smetanu – vyšlehejte ji a přendejte ji do mísy s tvarohem dobře promíchejte a borůvkový krém nalijte na první krém.
11. Do mísy s borůvkovou šťávou jsi nalijte zbytek želatiny – promíchejte a polijte ní povrch krému.
12. Potom dort uložte na 3 hodiny do lednice na ztuhnutí a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!