Jablka jsou nejen zdravá, ale také chutná, zvláště když je použijeme pro dnešní sladký recept. Připravte si s námi nadýchaný jablečný koláč s lahodným krémem a čokoládovou polevou. Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jablečný koláč s krémem a čokoládovou polevou:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 180 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 120 g mouky
- 50 g škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g másla
Na jablečnou náplň:
- 1300 g jablek
- 180 g cukru
- šťáva vymačkaná z 0,5-1 citronu (podle chuti)
- 8 g vanilkového cukru
Na krém:
- 300 g smetanového sýra
- 150 ml smetany na 33% šlehačku
- 50-150 g cukru
Pro sirup:
- 50 ml vroucí vody
- 50 g cukru
- šťáva vymačkaná z poloviny citronu
Na polevu:
- 40 g čokolády
- 20 ml smetany na 33% šlehačku
- 1 obálka (čokoládových) dortových ozdob.
Použili jsme obdélníkový plech o rozměrech 30 x 40 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Vejce se špetkou soli šlehejte do pěny (asi 2 minuty). Pak do nich postupně přidávejte opražený cukr smíchaný s vanilkovým cukrem a pokračujte v míchání na vysokých otáčkách dalších 5-6 minut, dokud se nezmění v nadýchanou, objemnou, bělavou pěnu, na které bílky zanechávají trvalé stopy.
2) Postupně (ve 3 fázích) přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a škrobem. Míchejte stěrkou nebo lžící krouživými pohyby směrem nahoru.
3) Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Stejně opatrnými pohyby promíchejte.
4) Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
5) Pečivo pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zda je těsto hotové, zkontrolujte párátkem nebo přitlačením prstem (po přitlačení by v těstě neměly zůstat žádné dírky).
6) Nechte těsto zcela vychladnout. Poté odstraňte pečicí papír z povrchu, uhlaďte jeho okraje a rozřízněte ho na 2 stejné díly.
Připravte náplň:
1) Jablka zbavte slupky a jádřinců. Nastrouhejte je na velkém struhadle a vložte je do nepřilnavé pánve nebo hrnce.
2) Vmíchejte citronovou šťávu, opražený cukr a vanilkový cukr. Míchejte.
3) Jablka vařte na mírném ohni, dokud se neodpaří všechna šťáva, a pravidelně míchejte (trvá to 35-40 minut). Měly by se proměnit v husté složení. Poté je dobře rozmixujte mixérem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Připravte sirup:
1) Cukr rozpusťte v horké vodě. Poté přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte. Sirup nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Připravte krém:
1) Do hluboké mísy dejte smetanový sýr, smetanu ke šlehání (studenou, právě vyndanou z lednice) a cukr podle chuti. Šlehejte je mixérem, dokud nebudou hladké a špičky tuhé.
Sestavte dort:
1) První těsto posypeme a na povrch rovnoměrně rozetřeme jablečnou náplň.
2) Druhý koláč položte na první.
3) Povrch a okraje dortu potřete krémem.
Připravte polevu:
1) Smetanu ke šlehání přiveďte téměř k bodu varu. Nalijte ji na nasekanou čokoládu a nechte ji 30 sekund působit. Poté míchejte do hladka.
2) Přeneste polevu do zdobicího sáčku a vytvořte z ní mřížkový vzor na povrchu dortu.
3) Na vrchní stranu rozetřete čokoládové ozdoby.
4) Dort dejte na několik hodin do chladničky, aby ztuhl.
5) Dort rozdělte na porce.
6) Podávejte s velkým potěšením!
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.