Proč jíst zdravě

Zdravé stravování je trendem poslední doby. Ale proč se o to zajímat, když i naše babičky jsou stále zdravé, přestože základem jejich jídla bylo tučné sádlo a chleba. Za několik desítek let se toho hodně změnilo. Změnily se způsoby pěstování, konzumace i zpracování potravin. Potraviny se dnes více dováží než pěstují v domácnostech, což vyžaduje také změny v uchování. Mnoho z těchto změn vede k výrobě potravin, které mohou mít méně výživových hodnot a obsahovat nezdravé složky. Z tohoto důvodu je zdravé stravování nekonečným tématem. Nejlepší jsou potraviny vypěstované doma nebo potraviny přímo ze zdravé výživy. Pojďte se podívat, na co si dát pozor a jaké potraviny vyhledávat.

Co může negativně ovlivňovat kvalitu potravin

  • Přidané cukry, které mohou přispět k obezitě, cukrovce či jiným zdravotním problémům.
  • Potravinářská aditiva, barviva a konzervanty přidané do potravin pro technologické účely, aby prodloužili trvanlivost potravin.
  • Trans tuky neboli nenasycené mastné kyseliny zvyšují riziko srdečního onemocnění.
  • Pesticidy a herbicidy jsou dnes v zemědělství používány ve větším množství a negativně ovlivňují naši nervovou soustavu.
  • Nedostatek živin ve zpracovaných potravinách i díky rychlejším způsobům pěstování a sklizni.
  • Použití hormonů či antibiotika u zvířat mohou negativně ovlivnit zdraví člověka.
  • Nové způsoby balení potravin mohou obsahovat další negativní látky.

Našli bychom toho mnohem více. Ačkoli mnoho z těchto změn bylo zavedeno za účelem zvýšení produkce potravin a zlepšení jejich trvanlivosti, mohou mít negativní dopady na výživu a zdraví.

Jaké potraviny jíst?

Zdravá strava je způsob stravování, který podporuje celkové zdraví a pohodu člověka. Zahrnuje konzumaci potravin, které poskytují nezbytné živiny pro podporu tělesného zdraví a prevenci nemocí.

Při výběru potraviny byste se měli zaměřit na:

  1. Různorodost potravin, aby bylo zajištěno dostateční množství všech důležitých živin od vitamínů po železo či vlákninu.
  2. Omezení potravin s přidanými cukry, soli a nasycenými tuky, které jsou obsaženy zejména ve sladkých pochutinách a dalších.
  3. Dostatek vlákniny pomáhá podpořit trávení a mohou snížit riziko některých chronických onemocnění. Sáhnout můžete například po sušeném ovoci, mandlích, celozrném pečivu, cizrně, hnědé rýži nebo čočce.
  4. Konzumaci bílkoviny, které jsou obsažené v masu, luštěninách, oříškách, tofu nebo semínkách.
  5. Konzumaci zdravých tuků, které tělu dodávají potřebnou energii. Najdete je například v rybách, avokádu, zdravých olejích či ořechách.
  6. Pitný režim během dne. Vypít byste měli cca 2 až 3 litry vody a naopak se vyvarovat kávě, černému čaji a omezit příjem alkoholu.

Zdravé potraviny můžete nakoupit na e-shopu: vitalcountry.cz.