Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na zelné karbanátky s mletým masem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Jsou lahodné, báječné a křupavé! Geniální oběd pro všechny!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zelné karbanátky s mletým masem
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 1 kg mleté maso
- 500 g zelí
- 1 cibule
- 100 g uvařené rýže
- sůl, černý pepř, aromatické bylinky – tymián, oregano… – podle chuti
Směs:
- 2 lžíce rostlinný olej
- 50 g másla
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 4 stroužky česneku
- 400 g rajčata ve vlastní šťávě/rajčatový protlak/ rajčatová šťáva
- 1 lžička cukr
- sůl, černý pepř – podle chuti
- 300 g zakysaná smetana + 1 lžíce horká mouka
- 100 ml hořká voda
Na zdobní a posypání:
- čerstvá nasekaná petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Do misky jsi dejte mleté maso, přidejte k němu zelí a cibuli nastrouhanou na masovém mlýnku, nasekaný česnek a do poloměkka uvařenou a vychladlou rýži. Dochuťte solí, mletým černým pepřem, kořením a aromatickými bylinkami – podle vaší chuti.
2. Formu na pečení vymažte rostlinným olejem a položte na ně vytvořené karbanátky.
3. Připravte jsi pánev s rostlinným olejem a máslem – smažte na ní nakrájenou cibuli na kostičky, pak k ní přidejte nastrouhanou mrkev a nakonec ještě přidejte česnek.
4. Následně také přidejte rajčata ve vlastní šťávě nakrájené na drobno nebo přilijte rajčatový protlak, rajčatovou šťávu, dále přisypejte cukr, dochuťte solí a černým pepřem – podle chuti a několik minut povařte.
5. Zakysanou smetanu smíchejte s moukou a vlijte do omáčky – promíchejte dohladka a 1 minutu povařte, pak omáčku vlijte do uvařené zeleniny – promíchejte a zalijte horkou vodou – promíchejte a omáčku zahřejte, ale nepřivádějte k varu.
6. Karbanátky přelijte omáčkou, plech-formu zakryjte alobalem a pečte v předehřáté formě asi 40 minut při 200 °C.
7. Po 40 minutách odstraňte fólii a pečte dalších 30 minut.
8. Po upečení je podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!