Zelné karbanátky s mletým masem – geniální oběd

Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na zelné karbanátky s mletým masem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Jsou lahodné, báječné a křupavé! Geniální oběd pro všechny!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zelné karbanátky s mletým masem - geniální oběd
Zdroj: souspark.ru

Zelné karbanátky s mletým masem

Co budeme potřebovat:

Ingredience:

  • 1 kg mleté maso
  • 500 g zelí
  • 1 cibule
  • 100 g uvařené rýže
  • sůl, černý pepř, aromatické bylinky – tymián, oregano… – podle chuti

Směs:

  • 2 lžíce rostlinný olej
  • 50 g másla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g rajčata ve vlastní šťávě/rajčatový protlak/ rajčatová šťáva
  • 1 lžička cukr
  • sůl, černý pepř – podle chuti
  • 300 g zakysaná smetana + 1 lžíce horká mouka
  • 100 ml hořká voda

Na zdobní a posypání:

  • čerstvá nasekaná petrželka

Jak budeme postupovat:

1. Do misky jsi dejte mleté maso, přidejte k němu zelí a cibuli nastrouhanou na masovém mlýnku, nasekaný česnek a do poloměkka uvařenou a vychladlou rýži. Dochuťte solí, mletým černým pepřem, kořením a aromatickými bylinkami – podle vaší chuti.

2. Formu na pečení vymažte rostlinným olejem a položte na ně vytvořené karbanátky.

Zelné karbanátky s mletým masem - geniální oběd
Zdroj: souspark.ru

3. Připravte jsi pánev s rostlinným olejem a máslem – smažte na ní nakrájenou cibuli na kostičky, pak k ní přidejte nastrouhanou mrkev a nakonec ještě přidejte česnek.

4. Následně také přidejte rajčata ve vlastní šťávě nakrájené na drobno nebo přilijte rajčatový protlak, rajčatovou šťávu, dále přisypejte cukr, dochuťte solí a černým pepřem – podle chuti a několik minut povařte.

Zelné karbanátky s mletým masem - geniální oběd
Zdroj: souspark.ru

5. Zakysanou smetanu smíchejte s moukou a vlijte do omáčky – promíchejte dohladka a 1 minutu povařte, pak omáčku vlijte do uvařené zeleniny – promíchejte a zalijte horkou vodou – promíchejte a omáčku zahřejte, ale nepřivádějte k varu.

Zelné karbanátky s mletým masem - geniální oběd
Zdroj: souspark.ru

6. Karbanátky přelijte omáčkou, plech-formu zakryjte alobalem a pečte v předehřáté formě asi 40 minut při 200 °C.

Zelné karbanátky s mletým masem - geniální oběd
Zdroj: souspark.ru

7. Po 40 minutách odstraňte fólii a pečte dalších 30 minut.

8. Po upečení je podávejte s láskou a velkou chutí.

Zelné karbanátky s mletým masem - geniální oběd
Zdroj: souspark.ru
Zelné karbanátky s mletým masem - geniální oběd
Zdroj: souspark.ru

Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!