Tento recept na bramboračku nabízí zvláštní dotek v podobě domácích noček, což je zvláštní varianta tohoto tradičního českého jídla. Bramboračka je teplá a zasytí, nočky z jíšky pak dodají polévce dodatečnou strukturu a chuť. Ideální jídlo na chladné dny!
Co budeme potřebovat:
Pro bramboračku:
- Máslo
- Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- Hladká mouka (asi 2 lžíce)
- Vývar nebo studená voda
- Houby
- Brambory
- Kmín
Pro nočky:
- Olej nebo máslo
- 2 vejce
- Jíška (směs másla a mouky)
Dochucení:
- Sůl
- Majoránka (čerstvá)
- Česnek
- Polévkové koření (volitelné)
Jak budeme postupovat:
1) Příprava zeleniny: Na másle osmažte kořenovou zeleninu.
2) Přidání mouky: Přidejte asi 2 lžíce hladké mouky a nechte osmažit.
3) Zalití: Zalijte vývarem nebo studenou vodou a míchejte do bodu varu.
4) Přidání dalších ingrediencí: Přidejte houby, brambory a kmín.
5) Vaření: Vařte, dokud není vše poloměkké.
6) Příprava noček: Na oleji nebo másle udělejte světlou jíšku, klepněte do ní 2 vejce a promíchejte. Nechte srazit do hrudek.
7) Přidání noček: Hrudky jíšky vhoďte do vroucí polévky a vařte asi 10 minut.
8) Dochucení: Nakonec dochuťte solí, čerstvou majoránkou a česnekem. Kdo chce, může přidat i polévkové koření.