Zážitek, který stojí za to! Dnes si ho připravíme. Přinášíme Vám recept na úžasné šneky z kynutého těsta, se sladkým vanilkovým tvarohem a rozinkami. Na nic jiného už nebudete mít chuť. Tento skvost potěší Vaše blízké, a dokonce i nejmladší členy vaší rodiny, kteří se budou olizovat až za ušima!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Šneci se sladkým tvarohem a rozinkami
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 12 g čerstvého droždí nebo 4 g sušeného droždí
- 2 lžíce tekutého medu
- 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- ½ lžičky soli
- přibližně 480 g mouky
Pro náplň:
- 200 g sladkého kravského sýra
- 1 lžíce cukru
- ½ lžičky vanilkového cukru
- rozinky – podle chuti (nepovinné)
- měkký vaječný krém – podle chuti
Ostatní:
- jeden žloutek + jedna lžíce mléka – na potření šneků před pečením
- práškový cukr – na ozdobu
Z těchto surovin získáte 12 šneků se sýrem a rozinkami.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Smíchejte teplé mléko s cukrem a rozdrobeným droždím.
2) Přidejte tekutý med a rafinovaný slunečnicový olej. Míchejte.
3) Přidejte prosátou mouku a sůl. Vypracujte hladké, homogenní, nekynuté těsto, ani příliš měkké, ani příliš tuhé.
4) Vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte je pokličkou a nechte 45 minut kynout na teplém místě.
Připravte náplň:
1) Sladký tvaroh smíchejte s opraženým cukrem a vanilkovým cukrem.
2) Rozinky omyjte a osušte.
Vytvarujte šneky:
1) Těsto jemně prohněťte a přeneste ho na pomoučený vál. Pomocí válečku ho rozválejte na obdélníkový váleček o tloušťce 3-4 mm.
2) Potřete je vrstvou měkkého másla.
3) Směs rozetřete po povrchu.
4) Přidejte rozinky.
5) Od delšího okraje těsto srolujte do kompaktní rolády. Pevně přilepte “šev”
6) Roládu nakrájejte na 12 stejných dílů o tloušťce asi 2 cm.
7) Každého šneka obalte z jedné strany v mouce, aby měl úhlednější tvar.
8) Šneky položte na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií. Přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 20-30 minut odpočívat.
9) Štětcem je potřete žloutkem smíchaným se lžící mléka.
10) Šneky pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
11) Nechte je vychladnout. Pokud chcete, můžete je posypat moučkovým cukrem.
12) Podávejte se sladkým tvarohem a rozinkami!
Přejeme Vám a vašim blízkým dobrou chuť!