Zapomeňte na obyčejnou večeři a připravte se na kulinářské dobrodružství plné chutí! Dnes vás zavedeme do světa vepřových žebírek, které se v marinádě zrodí v křupavě pečeném pokrmu připraveném v troubě. Tento recept slibuje symfonii chutí, která vás okouzlí a pohladí vaše chuťové buňky. Připravte se na zážitek, který vám nezůstane jen v paměti, ale také na talíři! Pojďme na recept – Vepřová žebírka v marinádě pečená v troubě!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vepřová žebírka v marinádě pečená v troubě
Co budeme potřebovat:
- 1500 g vepřových žeber
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- jedno jablko
- 150 g kečupu
- 80 ml sójové omáčky
- 50 g nerafinovaného surového cukru (melasy) nebo 30-40 g bílého cukru
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky uzené papriky
- 1,5 lžičky granulovaného česneku
- ¼ lžičky chilli vloček (nepovinné)
- 1,5 lžičky sušených bylinek (my jsme použili směs bazalky a oregana s granulovanou cibulí a paprikou)
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
Jak budeme postupovat:
1. Vepřová žebra omyjte a osušte papírovými utěrkami.
2. Podle chuti osolte a okořeňte mletým černým pepřem.
3. Připravte marinádu: Oloupejte jablko a protřepejte ho na struhadle, které z něj udělá pyré. Vložte do mísy.
4. Přidejte jablečný ocet, nerafinovaný surový cukr, kečup, sójovou omáčku, uzenou papriku, granulovaný česnek, chilli vločky, sušené bylinky, mletý kmín a mletý koriandr. Velmi dobře promíchejte.
5. Povrch vepřových žeber potřete marinádou a nechte si 3-4 lžíce na pozdější glazování žeber.
6. Žebra přikryjte potravinovou fólií a nechte je v chladničce marinovat alespoň 3 hodiny (nejlépe přes noc).
7. Přibližně 60 minut před vařením vyjměte z chladničky, aby se zahřál na pokojovou teplotu.
8. Vepřová žebra položte na tác vyložený dvěma vrstvami alobalu. Přikryjte je fólií.
9. Vepřová žebra pečte 2 hodiny v troubě vyhřáté na 190-200 °C.
10. Poté odstraňte alobal z povrchu a tekutinu shromážděnou v pánvi buď slijte do jiné nádoby, nebo žebírka položte na gril.
11. Žebra potřete zbylou marinádou. Pečte dalších 5-7 minut při 220 °C.
12. Poté žebra opatrně otočte a potřete je marinádou i z druhé strany. Pečte dalších 5-7 minut při 220 °C.
13. Vepřová žebra přendejte na talíř. Podávejte s přílohou, kterou máte rádi!
Užijte si jídlo se svými blízkými!