Zapečený hermelín se slaninou v listovém těstě s domácími hranolkami

Dnes vám přinášíme recept na neodolatelné jídlo, které spojuje sýr, slaninu a křupavé listové těsto. Zapečený hermelín se slaninou v listovém těstě s domácími hranolkami je skvělá volba pro ty, kteří si rádi vychutnávají kombinaci různých chutí a textur.

Tento recept zahrnuje jedinečnou kombinaci hermelínového sýru a slaniny, která spolu vytváří vynikající harmonii slanosti a krémovosti. Balíček zapečeného sýru je obalován v křehkém a zlatavém listovém těstě, které mu dodává neodolatelnou křupavost. K tomu přidáváme ještě domácí hranolky, které jsou ideálním doplňkem k tomuto chutnému pokrmu.

zapečený hermelín se slaninou v listovém těstě s domácíma hranolkama
Zdroj: Marie Moravcsiková
Co budeme potřebovat:
  • 1 plátek listového těsta
  • hermelínový sýr
  • 4 plátky slaniny
  • 1 vejce (rozšlehané)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení

Pro domácí hranolky:

  • 4 brambory (středně velké)
  • Sůl podle chuti
  • Olej na smažení

Jak budeme postupovat:

1) Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

2) Nejprve si připravte domácí hranolky. Oloupejte brambory a nakrájejte je na dlouhé tenké hranolky. Osolte je podle chuti.

3) Rozpalte olej v hluboké pánvi a smažte hranolky, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Vyjměte je z pánve a nechte je okapat na ubrousku.

4) Mezitím připravte hermelín. Položte plátek listového těsta na pracovní plochu. Na střed těsta položte hermelínový sýr. Zakryjte sýr plátky slaniny. Můžete je také případně opepřit.

5) Sevřete těsto kolem sýru a slaniny, takže vytvoříte pevný balíček. Ujistěte se, že těsto je dobře uzavřené a nejsou v něm žádné mezery.

6) Přenesete balíček na plech vyložený pečicím papírem. Potřete ho rozšlehaným vejcem, aby získal zlatavou barvu a lesk.

7) Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, nebo dokud listové těsto nezíská zlatavou barvu a sýr uvnitř nezačne pomalu vytékat.

8) Během pečení hermelínu si můžete znovu rozpálit olej v pánvi a osmažit hranolky, aby znovu získaly svou křupavost.

9) Po upečení hermelínu vyjměte ho z trouby a nechte chvíli vychladnout. Poté jej můžete nakrájet na plátky.

10) Servírujte zapečený hermelín se slaninou na talíři spolu s domácími hranolkami. Můžete přidat také čerstvé bylinky nebo omáčku podle svého výběru.