Vestavěné skříně v bytech: Řešení úložného prostoru nejen do předsíně

Vestavěné skříně jsou ideální volbou pro ty, kteří hledají praktický a elegantní způsob, jak zorganizovat svůj byt v panelových domech. Jejich účelem je maximalizovat úložný prostor, zlepšit design interiéru a přizpůsobit se individuálním potřebám obyvatel.

Omezený životní prostor v panelových bytech vyžaduje efektivní řešení úložných prostor, abychom nebyli obklopeni nepořádkem. Vestavěné skříně na míru přináší v tomto ohledu řadu výhod, takže každá věc bude mít v bytě své místo.

Výhody vestavěných skříní:

Optimalizace úložného prostoru – Vestavěné skříně využijí každý centimetr dostupného prostoru.

Úspora místa – Na rozdíl od volně stojícího nábytku skříně na míru šetří místo a zvyšují pocit prostornosti v místnostech.

Estetický vzhled – Vestavěný nábytek lze navrhnout tak, aby odpovídal stylu interiéru.

Flexibilita a přizpůsobivost – Skříně lze navrhnout podle specifických potřeb a požadavků, což zvyšuje jejich užitečnost a praktičnost.

Zvýšení hodnoty bytu – Kvalitní vestavěné skříně zvyšují estetickou hodnotu a atraktivitu bytu, což může být výhodou při prodeji nebo pronájmu.

1. Výběr vhodné vestavěné skříně do bytu

1.1 Rozměry a tvar skříně

Při výběru vestavěné skříně je důležité zohlednit požadované rozměry a tvar skříně, které se odvíjí od velikosti pokoje a požadavků na úložný prostor. Pro umístění skříně je nutné brát v úvahu dispozici pokoje.

1.2 Materiál a design skříně

Vestavěné skříně se vyrábí z různých druhů materiálů, jako jsou dřevo, lamino, nebo MDF desky. Co se týče designu, můžete se inspirovat aktuálními trendy, které zahrnují jednoduché linie, moderní povrchy (Lacobel) nebo retro styl.

2. Scénáře poptávky skříní na míru pro bytové domy

Každý byt v panelovém domě má jedinečné dispozice a potřeby, které je třeba zohlednit při výběru vestavěných skříní.

2.1 Řešení pro omezený prostor

Vestavěné skříně nabízí pro omezenou obytnou plochu bytů různá řešení, díky nimž je možné maximalizovat úložný prostor potřebný ke skladování předmětů.

Vestavěné skříně dokážou využít:

  • celou výšku stěny až ke stropu
  • výklenky a nevyužité prostory
  • posuvné dveře pro úsporu místa a snadnější přístup

2.2 Přizpůsobení nepravidelným tvarům místností

Vestavěné skříně nabízí jedinečné řešení při řešení nepravidelných tvarů místností, které je často obtížné vyřešit standardním nábytkem. Jestliže jsou v místnosti významné architektonické prvky, jako jsou krby, okna nebo dveře, lze jim návrh skříně přizpůsobit, aby byly prvky zachovány a skříň byla co nejefektivnější.

2.3 Skříň na míru pro speciální potřeby

Bezbariérové řešení při navrhování skříní na míru pro osoby se speciálními potřebami se zaměřuje na snadnou dostupnost a pohodlí uživatelů. Osoby na vozíku nebo s omezenou pohyblivostí ocení nízkou výšku zavěšených tyčí, zásuvek a polic. Vestavěná skříň disponuje posuvnými dveřmi a může být doplněna o speciální madla, která minimalizují námahu potřebnou pro otevírání či zavírání skříně.

2.4 Multifunkční skříň pro bytové domy

Vestavěné skříně od truhláře mohou být navrženy tak, aby sloužily více účelům. Tzv. multifunkční skříně nabízí kombinaci úložných, pracovních nebo zábavních funkcí díky univerzálnímu úložnému systému a flexibilnímu, modulárnímu designu. Skříň může například spojovat šatnu s botníkem, knihovnu s pracovním koutem apod.

2.5 Inovativní skříně s moderními technologiemi

Integrace moderních technologií do skříní na míru může značně zlepšit jejich uživatelský komfort. Na trhu najdete elektricky ovládané zvedací systémy s možností nastavení výšky zavěšených tyčí a polic, dále LED osvětlení s pohybovými čidly či dálkově ovládané zámky pro snadné uzamykání skříně.

3. Kam se umisťují vestavěné skříně v bytech?

Vestavěné skříně se nejčastěji umisťují v předsíních, kde zlepšují organizaci a vzhled vstupního prostoru. Avšak i další místnosti, jako ložnice, obývací pokoj nebo dětský pokoj, mohou těžit z jejich přítomnosti a efektivního využití prostoru.

3.1 Předsíně, zádveří a chodby

Skříně na míru do předsíně jsou ideálním řešením pro úsporu místa a efektivní využití úložného prostoru v panelových bytech. Díky různým možnostem designu a funkcí, které skříně nabízejí, se přizpůsobí potřebám každého zákazníka.

Nejdůležitější vlastnosti vestavěné skříně do předsíně:

  • Věšáková stěna s dostatkem háčků na pověšení oblečení všech členů domácnosti.
  • Botník pro uspořádání a snadný přístup k obuvi.
  • Poličky, věšáky nebo skříňky na drobné předměty, které potřebujete mít po ruce při opouštění bytu (klíče, deštníky,…).
  • Zrcadlo umístěné na dveřích skříně, abyste mohli snadno zkontrolovat svůj vzhled před odchodem z domu.
  • Funkční design, který se skloubí s celkovou atmosférou předsíně a navazuje na styl ostatních místností v bytě.

Skříň může disponovat částmi s různými hloubkami, drátěnými policemi, pantovými dveřmi s integrovaným dovíráním a Tip-on systémem pro snadné otevírání bez madel. Praktické je rovněž velké zafrézované zrcadlo a věšáková stěna s s libovolným počtem háčků na oděvy.

Vhodné řešení dle velikosti bytu

Velikost bytuTyp vestavěné skříněKomponenty
1+1Menší úložné řešeníMalá věšáková stěna, případně menší botník
2+1Menší dvoudílná šatní skříňŠatní skříň, botník, věšáková stěna
3+1Větší (rohová) šatní skříňŠatní skříň, samostatný botník, věšáková stěna

3.2 Další možnosti umístění skříní v bytě

Vestavěné skříně v bytech mohou být rovněž umístěny v dalších místnostech, kde poskytují praktický úložný prostor a přispívají k útulnému bydlení.

Ložnice

Pro ložnice v panelových bytech je důležité, aby vestavěná skříň nabízela co největší úložný prostor, aniž by zbytečně zmenšovala prostor na spánek a relaxaci. Zajímavým řešením je vestavěná skříň kolem postele.

Vestavěná skříň v ložnici může zahrnovat:

  • Dlouhá šatní tyč a dostatečné množství polic na oblečení, přikrývky a ložní prádlo.
  • Zásuvky pro drobnější předměty, jako jsou šperky, doplňky a osobní věci.
  • Zrcadlo na dveřích skříně nebo uvnitř.
  • Noční stolky nebo police pro knihy a časopisy.

Obývací pokoj

Vestavěná skříň v obývacím pokoji panelového bytu by měla být nejen funkční, ale také pěkná na pohled.

Důležité specifikace skříně do obývacího pokoje:

  • Úložný prostor pro knihy, časopisy, CD, DVD a dekorativní předměty.
  • Skryté zásuvky nebo prostory pro elektroniku, jako jsou televize, herní konzole, kabely a ovladače.
  • Otevřené či zavřené police na knihy. Je možné volit vícebarevný design.

Dětský pokoj

Vestavěná skříň v dětském pokoji by měla vyhovovat různým věkovým skupinám a potřebám dítěte.

Součástí skříně do dětského pokoje mohou být:

  • Nastavitelné police a šatní tyče pro různé druhy oblečení, hračky a knihy.
  • Bezpečné a snadno ovladatelné zásuvky a dveře.
  • Kreativní design a pestré barvy, které budou odpovídat věku, zájmům a osobnosti dítěte.
  • Možnost využití modulárních prvků, které porostou s dítětem.

4. Ceny vestavěných skříní

Náklady na vestavěnou skříň se mohou lišit v závislosti na materiálu korpusu, vzhledu dveří a zvolených doplňcích.

4.1 Faktory ovlivňující cenu

Interiér skříně – Police jsou jednou z nejvýznamnějších položek skříně. Výsuvné police nabízejí vysoký komfort, ale jsou také dražší.

  • Tip, jak ušetřit: Alternativou polic jsou drátěné koše, které sníží náklady až o 50 %! Nejlevnější jsou většinou police v základním bílém dekoru.

Konstrukce skříně – Korpus skříně, tedy boky, strop a dno, jsou nejdůležitější viditelnou částí skříně.

  • Tip, jak ušetřit: Volte základní barevný dekor. Pokud to umožňuje dispozice, lze vynechat některou ze stěn – strop, dno nebo záda, což výrazně sníží cenu skříně.

Komponenty – Mezi doplňky patří dveřní panty nebo rámy posuvných dveří. Silnější a odolnější komponenty mají vyšší životnost, ale také vyšší cenu.

  • Tip, jak ušetřit: Při výběru doplňkových prvků zvažte kompromis mezi kvalitou a cenou.

Vzhled dveří – Moderní skříně často kombinují různé povrchové úpravy a materiály (sklo, kov, dřevo nebo laminát). Rozmanitost při výběru přispívá k jedinečnému vzhledu.

  • Tip, jak ušetřit: Vyhněte se kombinaci různých materiálů a volte levnější dekory, které budou odpovídat vašemu rozpočtu.

Zdroj: https://www.vestavenky.cz/vestavene-skrine-cenik

5. Postup při objednání skříně na míru do bytu

Objednávání skříně na míru zahrnuje několik etap, jako je výběr výrobce, konzultace, návrh a vizualizace, a nakonec realizace a montáž. Je důležité spolupracovat s odborníky a dbát na správný průběh celého procesu.

5.1 Proč vestavěné skříně od Vestavenky.cz?

Společnost Vestavenky.cz vyrábí kvalitní vestavěné skříně na míru do bytových a panelových domů pro zájemce z celé Prahy a blízkého okolí. Truhláři z firmy Vestavenky.cz, s praxí přesahující 22 let, nabízí řadu výhod.

Kompletní servis – Firma Vestavenky.cz nabízí komplexní řešení od konzultace, přes kalkulaci, dopravu a montáž. Vše je již zahrnuto v ceně, takže zákazník dostává předem jasný přehled o celkových nákladech.

Maximalizace prostoru – Vestavěné skříně od Vestavenky.cz dokážou využít 100 % prostoru v místnosti, od podlahy až ke stropu. Truhláři vždy najdou efektivní řešení. Poradí si s rohy, šikminami, výklenky, křivými i nepravoúhlými stěnami.

Moderní design – Skříně od Vestavenky.cz odpovídají moderním trendům v interiérovém designu. V nabídce jsou kontrastní kombinace, ale také tlumené pastelové barvy.

Optické zvětšení prostoru – K dispozici jsou varianty skříní, které byt opticky zvětší a prosvětlí. Firma pracuje se zrcadly, lakovaným sklem Lacobel, světlými barvami a dalšími prvky pro rozšíření či zvýšení místnosti.

Funkčnost a variabilita – Skříně na míru od Vestavenky.cz jsou navrženy tak, aby byly funkční a variabilní zároveň. Nábytkové sestavy tvořící jeden celek je možné přizpůsobit na přání zákazníka, včetně vlastního uspořádání polic a výběru doplňků.

Volba společnosti Vestavenky.cz pro výrobu vaší vestavěné skříně do bytového domu znamená investovat do kvality, personalizace a funkčnosti, jež budou obohacovat váš domov po mnoho let.

6. Závěr

Investice do vestavěné skříně na míru pro bytové domy v Praze přináší řadu výhod, jako je optimalizace úložného prostoru, zlepšení celkového vzhledu interiéru a také zvýšení hodnoty bytu. Kvalitně provedená vestavěná skříň na míru může představovat atraktivní prvek pro potenciální kupce nebo nájemníky v případě prodeje či pronájmu nemovitosti.

Zdroj: https://www.vestavenky.cz/vestavene-skrine-cenik