Vstupte do světa neodolatelné chuti s naším receptem na vrstvený, vzdušný a nesmírně chutný třešňově-makový koláč s bílou čokoládou! Tato lahodná kombinace sladkých třešní a jemně oroseného máku vás okouzlí nejen svým vzhledem, ale i každým soustem plným harmonie chutí. Připravte se na kulinářský zážitek, který si zamilujete a rádi se s ním podělíte se svými blízkými!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Co budeme potřebovat:
Pro krém z bílé čokolády:
- 6 vaječných žloutků
- 6 lžic cukru (100 g)
- 4 lžíce kukuřičného škrobu (40 g)
- 500 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g bílé čokolády
Pro makové korpusy:
- 6 vaječných bílků
- 1 špetka soli
- 6 lžic cukru (100 g)
- 3 lžíce mouky (40 g) + 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce máku
Pro třešňový krém:
- 450 g třešní bez pecek (nebo lesní ovoce)
- 3 lžíce cukru
- 2-3 lžíce vody
- 4 lžíce kukuřičného škrobu (40 g) + 100 ml vody (6 lžic)
Pro polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 200 ml smetany na šlehání
Jak budeme postupovat:
1. Připravte krém z bílé čokolády: oddělte žloutky od bílků. Do hrnce dejte žloutky spolu s cukrem a kukuřičným škrobem. Dobře promíchejte metličkou.
2. Přilijte mléko a důkladně promíchejte. Hrnec dejte na střední oheň a za stálého míchání vařte směs, dokud se nezahustí.
3. Hrnec sundejte z ohně, přidejte pokojově teplé máslo nakrájené na kostky a bílou čokoládu nasekanou na kousky. Krém promíchejte metličkou, dokud se obě složky dobře nerozpustí.
4. Krém je hotový. Přesuňte jej do větší mísy, aby rychleji vychladl. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Připravte makové korpusy: Bílky ušlehejte s špetkou soli do pěny pomocí mixéru, dokud nezískáte pěnovitou směs. Postupně přidejte 6 lžic cukru a nadále míchejte, dokud se cukr dobře nerozpustí. Zvyšte rychlost mixéru na maximum a šlehejte, dokud směs zdvojnásobí svůj objem a nestane se hustá a pěnovitá.
6. Opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva do směsi bílků. Poté přidejte mák a jemně promíchejte špachtlí.
7. Vystelte dno dvou odnímatelných pečicích forem pečicím papírem. Rozdělte makovou směs na dvě části a přeneste ji do forem. Rozetřete ji po dně rovnoměrně špachtlí.
8. Pečte korpusy v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.
9. Připravte třešňový krém: Třešně a cukr dejte do hrnce. Přidejte 2-3 lžíce vody a postavte na plotnu. Neustále míchejte, dokud se cukr dobře nerozpustí.
10. Zvlášť smíchejte kukuřičný škrob s vodou.
11. Třešně rozmixujte pomocí mixéru a poté přidejte směs škrobu. Vařte směs, dokud nezačne houstnout.
12. Vložte makové korpusy na pečicí papír a potřete je třešňovým krémem. Nechte je zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
13. Sestavte dort: Na servírovacím talíři umístěte koláčový prstenec a obalujte jeho stěny fólií. Umístěte první makový korpus potřený třešňovým krémem, na něj nalijte polovinu krému z bílé čokolády a rozetřete ho rovnoměrně. Přidejte druhý makový korpus s třešňovým krémem a nalijte na něj zbytek čokoládového krému.
14. Připravte polevu: Hořkou čokoládu nasekejte a dejte do hrnce. Přidejte smetanu na šlehání a postavte hrnec na plotnu, aby se čokoláda dobře rozpustila. Neustále míchejte.
15. Nalijte polevu na dort jako horní vrstvu a rovnoměrně ji rozetřete. Následně dort nechte přes noc vychladnout v lednici.
16. Odstřihněte prstenec a fólii, pokrájejte dort na porce a s chutí ho podávejte na jakémkoliv stole, ať už jde o obyčejný den nebo slavnostní příležitost – zaslouží si veškerou pozornost a pochvalu těch, kdo si ho pochutnají!
Dobrou chuť!