FOTO RECEPT: Vrstvený, vzdušný a velmi chutný – Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou

Vstupte do světa neodolatelné chuti s naším receptem na vrstvený, vzdušný a nesmírně chutný třešňově-makový koláč s bílou čokoládou! Tato lahodná kombinace sladkých třešní a jemně oroseného máku vás okouzlí nejen svým vzhledem, ale i každým soustem plným harmonie chutí. Připravte se na kulinářský zážitek, který si zamilujete a rádi se s ním podělíte se svými blízkými!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou

Co budeme potřebovat:

Pro krém z bílé čokolády:

  • 6 vaječných žloutků
  • 6 lžic cukru (100 g)
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu (40 g)
  • 500 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g bílé čokolády

Pro makové korpusy:

  • 6 vaječných bílků
  • 1 špetka soli
  • 6 lžic cukru (100 g)
  • 3 lžíce mouky (40 g) + 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce máku

Pro třešňový krém:

  • 450 g třešní bez pecek (nebo lesní ovoce)
  • 3 lžíce cukru
  • 2-3 lžíce vody
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu (40 g) + 100 ml vody (6 lžic)

Pro polevu:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany na šlehání

Jak budeme postupovat:

1. Připravte krém z bílé čokolády: oddělte žloutky od bílků. Do hrnce dejte žloutky spolu s cukrem a kukuřičným škrobem. Dobře promíchejte metličkou.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Přilijte mléko a důkladně promíchejte. Hrnec dejte na střední oheň a za stálého míchání vařte směs, dokud se nezahustí.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Hrnec sundejte z ohně, přidejte pokojově teplé máslo nakrájené na kostky a bílou čokoládu nasekanou na kousky. Krém promíchejte metličkou, dokud se obě složky dobře nerozpustí.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Krém je hotový. Přesuňte jej do větší mísy, aby rychleji vychladl. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Připravte makové korpusy: Bílky ušlehejte s špetkou soli do pěny pomocí mixéru, dokud nezískáte pěnovitou směs. Postupně přidejte 6 lžic cukru a nadále míchejte, dokud se cukr dobře nerozpustí. Zvyšte rychlost mixéru na maximum a šlehejte, dokud směs zdvojnásobí svůj objem a nestane se hustá a pěnovitá.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva do směsi bílků. Poté přidejte mák a jemně promíchejte špachtlí.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Vystelte dno dvou odnímatelných pečicích forem pečicím papírem. Rozdělte makovou směs na dvě části a přeneste ji do forem. Rozetřete ji po dně rovnoměrně špachtlí.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Pečte korpusy v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Připravte třešňový krém: Třešně a cukr dejte do hrnce. Přidejte 2-3 lžíce vody a postavte na plotnu. Neustále míchejte, dokud se cukr dobře nerozpustí.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Zvlášť smíchejte kukuřičný škrob s vodou.

11. Třešně rozmixujte pomocí mixéru a poté přidejte směs škrobu. Vařte směs, dokud nezačne houstnout.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu
Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Vložte makové korpusy na pečicí papír a potřete je třešňovým krémem. Nechte je zcela vychladnout na pokojovou teplotu.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Sestavte dort: Na servírovacím talíři umístěte koláčový prstenec a obalujte jeho stěny fólií. Umístěte první makový korpus potřený třešňovým krémem, na něj nalijte polovinu krému z bílé čokolády a rozetřete ho rovnoměrně. Přidejte druhý makový korpus s třešňovým krémem a nalijte na něj zbytek čokoládového krému.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Připravte polevu: Hořkou čokoládu nasekejte a dejte do hrnce. Přidejte smetanu na šlehání a postavte hrnec na plotnu, aby se čokoláda dobře rozpustila. Neustále míchejte.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Nalijte polevu na dort jako horní vrstvu a rovnoměrně ji rozetřete. Následně dort nechte přes noc vychladnout v lednici.

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Odstřihněte prstenec a fólii, pokrájejte dort na porce a s chutí ho podávejte na jakémkoliv stole, ať už jde o obyčejný den nebo slavnostní příležitost – zaslouží si veškerou pozornost a pochvalu těch, kdo si ho pochutnají!

Třešňově-makový koláč s bílou čokoládou
Zdroj: retete-usoare.eu

Dobrou chuť!