Vítejte ve světě vlastního domácího listového těsta! Pokud jste se kdy obávali, že příprava listového těsta je složitá a časově náročná, máme pro vás skvělou zprávu. Dnes vám představíme nejjednodušší recept na domácí listové těsto, které vás ohromí svou chutí a texturou. S touto jedinečnou technikou budete moci vytvářet vynikající pečivo, sladké i slané dobroty, a to vše s minimálním úsilím.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí listové těsto
Co budeme potřebovat:
- 1 kg mouky
- 200 g margarínu nebo másla
- 350 ml vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička octa
Jak budeme postupovat:
1. Smíchejte vodu se solí a octem.
2. Mouku prosejte do hluboké mísy. Přidejte 50 g margarínu pokojové teploty a rukama ho vetřete do mouky.
3. Do mouky udělejte důlek a přilijte tekutou směs. Uhněťte těsto. Měli byste získat hladkou, pružnou kouli, která se nelepí na ruce.
4. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte těsto 10 minut odpočívat.
5. Pokud chcete, aby bylo těsto ještě vláčnější, musíte ho potřít silnou vrstvou margarínu. Margarín nechte zahřát na pokojovou teplotu, pak ho položte na jednu polovinu pruhu pečicího papíru a přikryjte ho druhou polovinou. Pomocí válečku ho rozválejte na obdélníkový plát. Poté ho i s pečicím papírem dejte do lednice, aby trochu ztuhl (aby se lépe odlepoval).
6. Kouli těsta přeneste na pomoučenou pracovní plochu a pomocí válečku ji rozválejte na středně silný obdélníkový plát.
7. Vyjměte plát margarínu z chladničky a položte jej na část plátu těsta, přičemž uvolněte pečicí papír. Druhý kus těsta přeložte přes něj. Vzniklý půlkruh zploštěte dlaněmi tak, aby se margarín přichytil k oběma vrstvám.
8. Poté těsto trochu roztáhněte pomocí obracečky a přeložte ho na tři části.
9. Postup skládání, rovnání a natahování opakujte ještě čtyřikrát.
Těsto je připraveno. Když ho rozkrojíte napůl, uvidíte, kolik má vrstev, což znamená, že dorty z něj budou stejně vrstevnaté!