Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravenou žádnou sladkou pochoutku. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na báječné, lahodné křehké sušenky, které se ideálně hodí k odpolední kávě. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým pekařem či pekařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Lahodné křehké sušenky
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 150 g změklé máslo
- 70 g cukr
- špetka soli
- 1 vejce
- 125 g přírodní jogurt/zakysaná smetana
- vanilka – podle chuti
- 350 g hladké mouky
- 5 g prášek do pečiva
Ostatní:
- žloutek – na potíraní
Na zdobení a posypání:
- cukr, moučkový cukr
Jak budeme postupovat
1. Změklé máslo smíchejte s cukrem, se solí, vejcem, jogurtem nebo zakysanou smetanou – vše promíchejte do jednotné hmoty a míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak podle chuti můžeme také přidat vanilku.
2. Mouku prosejte s práškem do pečiva a po částech ji přisypávejte do základu – dobře promíchejte. Množství mouky si sami upravte tak, aby bylo těsto vláčné a pružné.
3. Těsto vyválejte na pomoučněném stole na tloušťku asi 0,5 cm a formičkou vykrajujte kruhové sušenky.
4. Následně na střed každého těsta dejte lžičku čokoládové směsi, marmelády nebo jiné cukrovinky a přikryjte je druhou stranou těsta.
5. Připravte jsi plech vyložený pergamenem a sušenky úhledně položte pěkně vedle sebe, také do nich můžete udělat jemné řezy nožem a potřít je žloutkem, aby krásně zezlátly.
6. Pečte je v předehřáté troubě asi 15 minut při 180 °C.
7. Po upečení je ještě posypejte cukrem/moučkovým cukrem a podávejte je s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou sladkou chuť!