Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na jablečný koláč se smetanovým krémem, je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin. Nebíčko v ústech i na talíři!
Jablečný koláč se smetanovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce prášek do pečiva
- 90 g studené máslo
- špetka soli
- 2 žloutky
- 40 g cukru
Vařené jablíčka:
- 500 g jablka
- 5 lžic citronová šťáva
- 40 g cukru
Krém:
- 2 bílky
- 40 g cukru
- 1 lžička vanilkový cukr
- 400 g zakysaná smetana
- 30 g kukuřičný škrob
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí, pak k ní přidejte studené máslo a mouku s máslem rozdrobte na drobenku.
2. Žloutky vyšlehejte s cukrem – důkladně promíchejte, dokud se nerozpustí zrnka písku a pak směs vlijte do těsta – dobře promíchejte.
3. Pečicí formu o průměru 20 cm vyložte pergamenem, dejte do ní část těsta a přitlačte ji ke dnu a po stranách, potom těsto vyjměte z formy a uložte na 20 minut do lednice.
4. Vařené jablíčka: Jablíčka nakrájejte na velké kousky, oloupejte je a zbavte jádřinců, pak je smíchejte s citronovou šťávou s cukrem a rozložte na pánev – vařte na mírném ohni 8-10 minut za stálého míchání.
5. Pro přípravu krému: Vyšlehejte v samostatné míse bílky s cukrem, vanilkovým cukrem na bílý krém se stabilními špičkami, pak vmíchejte zakysanou smetanu a přisypejte kukuřičný škrob – šlehejte do hladké a jemné konzistence.
6. Mírně vychladlou jablečnou vrstvu naneste do formy s připraveným těstem a poté pěkně rozetřete krém.
7. Následně na krém posypejte drobenkové těsto, které jsme si připravili na začátku a pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 170 °C.
8. Nakonec upečený koláč posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!