Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na kakaový dort s jemným pudinkovo-máslovým krémem si ihned zamilujete!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaový dort s jemným pudinkovo-maslovým krémem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 100 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 250 ml mléka
- 250 ml horké vody
- 400 g mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 16 g prášku do pečiva
Na krém:
- 2 lžíce mouky
- 200 g cukru
- 2 vejce
- 400 ml mléka
- 1 lžička vanilkového cukru
Na polevu:
- 100 g mléčné čokolády
- 2 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do misky si rozklepněte vejce, přisypejte cukr a vanilkový cukr smíchejte metličkou dohladka, pak přilijte rafinovaný slunečnicový olej – promíchejte, mléko – promíchejte a za stálého míchání přilijte horkou vodu.
2. Následně postupně přisypávejte prosátou mouku spolu s kakaovým práškem a práškem do pečiva – dobře promíchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
3. Potom vzniklé těsto rozdělte na 4 stejné částí.
4. První část těsta rovnoměrně rozetřete na obdélníkový plech (25 x 35 cm) vyložený pečicím papírem.
5. Pečte 10-12 minut v troubě předehřáté na 180 °C a připravenost zkontrolujte pomocí párátka.
6. Potom těsto vyjměte z trouby a uhlaďte okraje, pak překlopte na čistou plochu a odstraňte pečicí papír z povrchu – nechte vychladnout a podobně postupujte i s ostatními částmi těsta.
7. Připravte krém: V hrnci s těžkým dnem smíchejte mouku s cukrem, pak přidejte rozklepnuté vejce – promíchejte a postupně přilívejte mléko – velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
8. Hrnec postavte na mírný oheň a za stálého míchání vařte krém, dokud nezhoustne a na povrchu se neobjeví první bublinky.
9. Následně odstavte z ohně a přendejte do čisté mísy, přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem – nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
10. Změklé máslo (při pokojové teplotě) šlehejte mixérem 2-3 minuty, dokud není nadýchané a bělavé, poté postupně (po 1-2 lžících) vmíchejte uvařený krém a pokaždé promíchejte dohladka. Nakonec přisypejte vanilkový cukr – ještě jednou promíchejte.
11. Sestavte dort: Těsto rovnoměrně potřete krémem a také okraje potřete zbylým krémem.
12. Potom uložte na 30 minut do lednice.
13. Připravte polevu: Čokoládu rozpusťte na bain-marie a přilijte do ní olej – promíchejte.
14. Poté přeneste do zdobicího sáčku, odřízněte malou špičku a rozetřete čokoládu náhodně po povrchu dortu.
15. Potom dort uložte do lednice alespoň na 4-5 hodin na ztuhnutí.
16. Podávejte ho s velkou láskou a skvělou chutí!
Přátelé, přejeme vám všem dobrou chuť!