ROZHOVOR: Ilustrace inspirované přírodou

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

V dnešním článku to bude zavánět botanickou krásou. Vyzpovídali jsme Terezu, která pod značkou Tereza Hodová art & design vyrábí papírnické výrobky s vlastními ilustracemi. Pro její tvorbu je charakteristická především jemnost a ženskost.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Ilustrace inspirované přírodou
Zdroj: Tereza Hodová

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Tereza Hodová, pocházím z malého města poblíž Českého Krumlova, kde žiji od malička.

Na pět let jsem si sice odskočila studovat do Plzně, podívala jsem se studijně i do zahraničí, ale něco mě táhlo zpět domů. A tak jsem opět tady, kde mám klid i příjemné prostředí na tvoření.

Představíte nám svou tvorbu a řeknete nám, jak jste se k ní dostala?

Kreslení a malování mi bylo blízké už od dětství, ale víc jsem se tvorbě začala věnovat až při vysoké škole. Nejdříve jsem se zaměřila na malbu portrétů, ale časem jsem se dopracovala k přírodním motivům.

Zhruba před rokem jsem založila svou malou uměleckou značku Tereza Hodová art & design, v rámci které se věnuji malbě botanických ilustrací. Původně jsem začínala prodejem printů (výtisků) mých ilustrací a dnes si vyrábím vlastní autorské papírnické výrobky.

ROZHOVOR: Ilustrace inspirované přírodou
Zdroj: Tereza Hodová

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Svou tvorbu bych popsala jako „ilustrace inspirované přírodou”, takže hlavní múza je jasná. Krom toho ale ráda sleduji trendy v designu, v barevných kombinacích, které zrovna letí.

To vše pak vezmu a zapracuji do přírodních motivů v mém podání. Většinou však u mě najdete jemné ilustrace, které jsou inspirovány ženskostí a živostí přírody.

Jakou techniku vytváříte své ilustrace?

Ilustrace tvořím převážně akvarelovými barvami, nedávno jsem ale objevila barvy kvašové, se kterými se mi tvoří stejně tak dobře.

Momentálně se vzdělávám v oblasti digitální malby. Ta dokáže celý můj proces tvorby velice zjednodušit, a tak i urychlit, je lépe přenositelná a má obrovský potenciál, takže i tímto směrem se zrovna teď vydávám.

ROZHOVOR: Ilustrace inspirované přírodou
Zdroj: Tereza Hodová

Máte speciální vzdělání v oblasti malby a umění?

Vzdělání v oblasti umění nemám vůbec žádné, až na pár absolvovaných kurzů ve volném čase, jsem 100% samouk.

Vysokoškolské vzdělání mám ve směru, který s mojí tvorbou absolutně nesouvisí – v ekonomickém. Občas si říkám, že je to škoda, ale na druhou stranu mám díky tomu potřebný rozhled, který se mi v běžném životě velice hodí.

V čem si myslíte, že jsou Vaše výrobky jedinečné?

Myslím si, že každý umělecký produkt je jedinečný, díky svému tvůrci. I když dva dělají to samé, nikdy to není samé, a to je na tom to super. Ilustrace a veškerá tvorba, kterou lidé dělají rukama, má v sobě nezaměnitelný charakter.

Pokud mne delší dobu sledujete, myslím si, že už dost možná mé výrobky poznáte, aniž byste předem viděli, že jsou ode mne. Ať už jde o styl ilustrací, nebo o použité barevné palety, či celkový design výrobků, to je podle mě to, co dělá mé výrobky jedinečnými.

ROZHOVOR: Ilustrace inspirované přírodou
Zdroj: Tereza Hodová

Až na pár výjimek, všechny výrobky vyrábím sama, v mém malém bytě pod dohledem mého psího parťáka. Nejedná se tedy o žádnou velkovýrobu, ale každý vyrobený kus projde mýma rukama od samotné ilustrace až po finální úpravy. Je to moje velká srdcovka.

Na co všechno lze aplikovat Vaše ilustrace?

Jak už jsem zmínila, na mé papírnické výrobky, jako například plánovače, to-do listy, záložky, sešity nebo bločky. To jsou výrobky, které dokážu vyrobit v mé domácí improvizované dílně. Do budoucna mám zálusk také na přenesení mých ilustrací na porcelán nebo smalt.

Jak dlouho trvá vytvoření jedné ilustrace?

To samozřejmě záleží na složitosti a velikosti ilustrace, u některých strávím třeba 4 hodiny, u jiných například i 6 hodin. Samozřejmě, ne vkuse, ale vracím se k nim každý den na chvíli, dle volného času.

To je ale pouze čas na ilustraci samotnou. Tu poté potřebuji přenést na výrobek a je tedy třeba připočítat i dalších pár hodin na digitalizaci ilustrace a tvorbu výsledného designu pro daný výrobek.

ROZHOVOR: Ilustrace inspirované přírodou
Zdroj: Tereza Hodová

Je to Vaše práce nebo koníček?

Dlouhou dobu to byla pouze moje záliba při studiu a poté při zaměstnání. Zaměstnaná jsem stále, ale od loňského roku je to pro mne malá vedlejší podnikatelská činnost.

Momentálně do tvorby dávám stoprocentně víc, než z ní dostávám, ale to tak bývá ve všech začátcích. Důležitá je pro mě radost z tvoření a super pocit ze zpětné vazby od Vás.

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Jsem zaměřená spíš na vlastní tvorbu, ale mám dobrou zkušenost se spoluprací s místními podnikatelkami.

Připravovala jsem například ilustraci a propagační materiály pro jednu kulturní akci, na které byl pozitivní ohlas, z čehož jsem byla nadšená. Tento typ spoluprací mě moc nadchnul a věřím v další takovou příležitost.

ROZHOVOR: Ilustrace inspirované přírodou
Zdroj: Tereza Hodová

Kde se dají Vaše výrobky zakoupit?

Moje výrobky můžete najít buď na mých webových stránkách – www.terezahodova.cz nebo na portálu Fler.cz. Pokud Vás moje tvorba oslovila, sledujte mě také na Instagramu (@terezahodova_art) a Facebooku (Tereza Hodová art).

Každý měsíc tam přidávám jako dáreček pro mé sledující odkaz na tapetu na mobil i počítač s mojí ilustrací. Tapeta je s měsíčním kalendářem a můžete si ji stáhnout na obě vaše zařízení.

ROZHOVOR: Ilustrace inspirované přírodou
Zdroj: Tereza Hodová
ROZHOVOR: Ilustrace inspirované přírodou
Zdroj: Tereza Hodová