Recept na domácí pařený knedlík, který skvělý doplní jakoukoliv omáčku

Dnes se společně ponoříme do světa kulinářských dovedností a představíme vám jedinečný recept na něco, co je v mnoha domácnostech spojováno s chutí, pohodlím a nostalgickými vzpomínkami – domácí knedlík. Tento pokrm, plný tradice a autentičnosti, nám připomíná staré časy, kdy se kolem rodinného stolu sešla celá rodina, aby si užila lahodného jídla a společného času.

Zdroj: Milada Sumková

Recept na domácí pařený knedlík:

Co budeme potřebovat:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 300-350 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 lžičky soli

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte kvásek. Vlažnou vodu smíchejte s cukrem a rozdrobeným droždím. Nechte směs odstát až se droždí rozpustí a začnou se tvořit bublinky. To bude trvat asi 5-10 minut.

2) Do směsi s kváskem přidejte polohrubou mouku, vajíčko a sůl. Dobře promíchejte, dokud se všechny suroviny nespojí a vytvoří těsto.

3) Pokud je těsto příliš lepkavé, postupně přidávejte další mouku. Vypracujte těsto do hladkého stavu až přestane lepit na ruce.

4) Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho kynout asi 1 hodinu na teplém místě, dokud nedosáhne zdvojnásobení svého objemu.

5) Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na 3 části. Každou část vypracujte do tvaru knedlí. Nechte je ještě 10 minut podkynout.

6) Připravte si parní hrnec. Vložte knedlí do hrnce a vařte je na páře po dobu 20 minut.

7) Po uvaření vyjměte každý knedlík z hrnce a zlehka potřete olejem, aby nezaschly.

Tímto jednoduchým postupem získáte lahodné domácí knedlík. Jsou výbornou přílohou k různým pokrmům, ať už sladkým nebo slaným. Nyní si můžete vychutnat chutnou a autentickou knedlí přímo z vaší kuchyně. Dobrou chuť!