Tato sypaná tvarohová buchta s jahodami je vynikající a snadno připravitelný dezert, který svým bohatým a jemně sladkým chuťovým profilem potěší nejen vás, ale i vaše rodina a hosté. Je skvělou volbou na rychlý zákusek pro nečekanou návštěvu, ale také se skvěle hodí jako sladká pochoutka na každou příležitost. A pokud zbyde, neváhejte si pochutnat i následující den, kdy si buchta po čase v lednici ještě víc vychutnáte! Dobrou chuť!
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 hrnky špaldové mouky
- Třtinový cukr dle chuti
- 125 g másla
- 1 balíček prášku do pečiva
Náplň:
- 2 tvarohy ve vaničce
- 1 hrnek mléka
- Med dle chuti
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
- 2 ks vejce
Dále:
- Ovoce dle chuti (např. jahody, ananas, ostružiny)
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve si připravíme těsto. Ve velké míse smícháme špaldovou mouku, třtinový cukr a prášek do pečiva.
2) Přidáme na kostičky nakrájené máslo a v prstech rozetřeme, dokud nevznikne drobenka. Lze použít i mixér nebo kuchyňský robot.
3) Polovinu drobenky vysypeme na vymazaný a vysypaný plech a lehce stlačíme do rovnoměrného základu.
4) Nyní se připravíme náplň. Ve větší misce smícháme tvarohy, mléko, med, vanilkový pudink a vejce. Důkladně promícháme, dokud nevznikne hladká tvarohová náplň.
5) Tvarohovou náplň nalijeme na těsto na plechu, rovnoměrně ji rozetřeme po celé ploše.
6) Na náplň rovnoměrně posypeme ovoce dle vašeho výběru, například jahody, ananas nebo ostružiny.
7) Na vrstvu ovoce nasypeme druhou polovinu těsta ze zbylé drobenky. Jemně stlačíme, aby se spojilo s náplní a ovocem.
8) Pečlivě předehřejeme troubu na 180°C.
9) Hotovou buchtu dáme péct do předehřáté trouby a pečeme, dokud těsto nezezlátne a nezíská krásně zlatavou barvu. To by mělo trvat zhruba 30-40 minut, ale doba pečení se může lišit v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
10) Hotovou sypanou tvarohovou buchtu necháme trochu vychladnout a pak ji podáváme na talíři nakrájenou na porce.