Recept na kynutý koláč s angreštem, rozinkami a drobenkou

Tento lahodný kynutý koláč s angreštem, rozinkami a drobenkou je ideální jako sladká pochoutka k odpolední kávě nebo jako dezert po chutné večeři. Ochutnejte ho sami nebo podělte se o něj s rodinou a přáteli. Jeho křupavá drobenka, sladké ovoce a nadýchané těsto si získají vaše srdce i chuťové buňky. Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: Jana Jančíková

Co budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostky čerstvých droždí
  • 1 dcl oleje
  • 250-300 ml mléka
  • angrešt (rybíz) a rozinky namočené v rumu (dle chuti)

Na drobenku:

  • polohrubá mouka, máslo, moučkový cukr

Vyzkoušejte také – Cuketová buchta se zakysanou smetanou, marmeládou a kokosem


Jak budeme postupovat:

1) Ve větší míse smíchejte hladkou mouku se špetkou soli a cukrem.

2) V menší misce rozmíchejte droždí v teplém mléku a nechte chvíli odstát, dokud nezačne pěnit.

3) Přidejte vejce a olej do mouky a postupně přilévejte droždí s mlékem. Vše dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

4) Těsto nechte vykynout na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem.

5) Mezitím připravte drobenku. Smíchejte polohrubou mouku, na kostičky nakrájené studené máslo a moučkový cukr. Drobenku si připravte od oka, aby měla konzistenci strouhanky.

6) Na plech (30×40 cm) dejte pečicí papír nebo ho potřete olejem. Těsto roztáhněte po celé ploše plechu.

7) Na těsto položte angrešt (rybíz) a rozinky namočené v rumu, které rovnoměrně rozložte.

8) Na ovoce posypte připravenou drobenkou.

9) Koláč dejte do předem vyhřáté trouby a pečte na 170 stupňů, dokud začnou zlátnout okraje (čas pečení se může lišit podle vaší trouby).

10) Hotový kynutý koláč s angreštem, rozinkami a drobenkou nechte chvíli vychladnout a podávejte teplý nebo studený.