Tento lahodný kynutý koláč s angreštem, rozinkami a drobenkou je ideální jako sladká pochoutka k odpolední kávě nebo jako dezert po chutné večeři. Ochutnejte ho sami nebo podělte se o něj s rodinou a přáteli. Jeho křupavá drobenka, sladké ovoce a nadýchané těsto si získají vaše srdce i chuťové buňky. Přejeme vám dobrou chuť!
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- 100 g cukru
- 1/2 kostky čerstvých droždí
- 1 dcl oleje
- 250-300 ml mléka
- angrešt (rybíz) a rozinky namočené v rumu (dle chuti)
Na drobenku:
- polohrubá mouka, máslo, moučkový cukr
Vyzkoušejte také – Cuketová buchta se zakysanou smetanou, marmeládou a kokosem
Jak budeme postupovat:
1) Ve větší míse smíchejte hladkou mouku se špetkou soli a cukrem.
2) V menší misce rozmíchejte droždí v teplém mléku a nechte chvíli odstát, dokud nezačne pěnit.
3) Přidejte vejce a olej do mouky a postupně přilévejte droždí s mlékem. Vše dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
4) Těsto nechte vykynout na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem.
5) Mezitím připravte drobenku. Smíchejte polohrubou mouku, na kostičky nakrájené studené máslo a moučkový cukr. Drobenku si připravte od oka, aby měla konzistenci strouhanky.
6) Na plech (30×40 cm) dejte pečicí papír nebo ho potřete olejem. Těsto roztáhněte po celé ploše plechu.
7) Na těsto položte angrešt (rybíz) a rozinky namočené v rumu, které rovnoměrně rozložte.
8) Na ovoce posypte připravenou drobenkou.
9) Koláč dejte do předem vyhřáté trouby a pečte na 170 stupňů, dokud začnou zlátnout okraje (čas pečení se může lišit podle vaší trouby).
10) Hotový kynutý koláč s angreštem, rozinkami a drobenkou nechte chvíli vychladnout a podávejte teplý nebo studený.