Milujete čokoládu a hledáte dokonalý dort, který uspokojí vaši touhu po sladkostech? Máme pro vás skvělou zprávu! Tento čokoládový dort je připraven bez vajec a másla, přesto vám zaručuje naprostou dokonalost a požitek pro chuťové pohárky. Jeho bohatá čokoládová chuť a krémová konzistence vás okouzlí na první kousnutí. Připravte si tento jedinečný dezert a dopřejte si potěšení bez kompromisů!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jednoduchý čokoládový dort bez vajec a másla
Co budeme potřebovat:
- 125 g mouky
- 6 lžic kakaového prášku
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 150 g cukru
- 123 ml mléka
- 6 lžic rafinovaného slunečnicového oleje
- 177 ml horké vody
Na potření těsta:
- 185 ml mléka
- 2 lžíce cukru
Na šlehanou polevu:
- 175 ml smetany ke šlehání 30-35 %
- 2-4 lžíce moučkového cukru
Na polevu:
- 295 ml smetany ke šlehání
- 7 lžic hořké čokolády, rozdrobené (nebo vločkové)
Jak budeme postupovat:
1) Mouku spolu s kakaovým práškem, práškem do pečiva a jedlou sodou prosejeme do hluboké mísy. Přidejte cukr. Míchejte.
2) Přidejte mléko a rafinovaný slunečnicový olej. Dobře promíchejte.
3) Přidejte horkou vodu. Smíchejte do hladka. Měli byste mít poměrně tekuté těsto.
4) Těsto přeneseme na olejem vymazaný plech (pokud ho chceme připravovat v mikrovlnné troubě, zvolíme vhodnou nádobu do mikrovlnné trouby). Rovnoměrně ho rozetřeme.
5) Koláč pečte 20-25 minut v troubě předehřáté na 175-180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem. Můžete ho také připravit na pánvi nebo v mikrovlnné troubě (v druhém případě je doba přípravy asi 5-8 minut, což se může lišit v závislosti na intenzitě vaší trouby).
6) Nechte koláč zcela vychladnout.
7) Pak do něj často píchejte párátkem a potřete ho mlékem, ve kterém jste rozpustili cukr (po zahřátí mléka s cukrem ho nechte vychladnout).
Připravte si šlehačkovou vrstvu:
1) Šlehačku (studenou, čerstvě vyndanou z lednice) vyšlehejte s moučkovým cukrem, dokud se neobjeví tuhé špičky.
2) Šlehačku rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.
3) Koláč nechte 30 minut v chladničce.
Připravte polevu:
1) Na rozdrobenou čokoládu nalijte smetanu přivedenou téměř k varu. Nechte je 1-2 minuty působit, a pak je promíchejte dohladka.
2) Povrch dortu polijte polevou. Rovnoměrně ho rozetřete nakláněním pánve do různých směrů.
3) Dort uložte na 1-2 hodiny do chladničky.
4) Pak ji naporcujte a s velkou chutí podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!