Jablečný koláč. Takový recept má jistě každá hospodyňka. Těsto je uvnitř měkké, lehké a vzdušné a na povrchu křupavé. Vybírejte jablka, která nejsou tvrdá a kyselá.
Co budeme potřebovat:
- 3 velká vejce
- 1 šálek cukru (200 g)
- 1 hrnek hladké mouky (150 g)
- 3 velká jablka nebo 6-7 malých jablek
Jak budeme postupovat:
1.Vejce rozbijte do mísy, mixérem míchejte 3-5 minut a postupně přidávejte cukr, přičemž zvyšujte rychlost mixéru. Měli byste získat nadýchanou a světlou směs. K vytvoření kůrky dochází díky dlouhému míchání a použití dostatečného množství cukru. Pokud jsou jablka sladká, přidejte méně cukru. I bez kůrky je koláč vynikající.
2.Postupně přidávejte mouku a míchejte na střední rychlosti, dokud nebude hmota hladká.
3.Formu o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a dno vymažte máslem.
4.Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky přímo do formy. Pokud používáte jablka zpracovaná v obchodě, odstraňte také slupku.
5.Nalijte těsto a trochu promíchejte, aby se dobře a rovnoměrně propeklo.
6.Koláč pečte při 180 °C 40-50 minut v závislosti na velikosti formy a trouby.
7.Proveďte test párátkem. Pokud je povrch koláče zhnědlý a střed syrový, přikryjte ho alobalem a vraťte do trouby (koláč je obvykle hotový za 10 minut).
8. Koláč nechte vychladnout a posypte ho moučkovým cukrem.
Přejeme vám dobrou chuť.