Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit dezert z listového těsta, krému a čokolády. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý!
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 250 g rozmrazeného listového těsta (může, ale nemusí)
Sirup:
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml vody
Krém:
- 5 vaječných bílků
- špetka soli
- 100 g cukru
- šťáva z poloviny citronu
Pro zdobení:
- 50 g nasekané čokolády
- 70 ml smetany ke šlehání
K polití dortu:
- 1 vaječný bílek
Jak budeme postupovat:
1. Pracovní plochu posypte moukou a rozmrazené listové těsto rozválejte. Zarovnejte strany a těsto rozválejte na velikost 22 x 28 cm.
2. Na vymaštěném pečicím papíru těsto vypracujte tak, aby se během pečení nelepilo. Popíchejte vidličkou.
3. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut při 200 °C.
4. Cukr dejte do hrnce s vanilkovým cukrem a zalijte vodou. Nechte vařit, dokud se cukr nerozpustí.
5. Mezitím přidejte do mísy bílky a trochu soli. Smíchejte mixérem. Jakmile začne pěnit, postupně přidávejte cukr a vmíchejte horký sirup. Postupně také přidejte šťávu z poloviny citronu a pokračujte v míchání při vysokých otáčkách a získáte bílý sníh.
6. Těsto obtočte obručí, ale můžete ho také dopéct ve formě na pečení.
7. Bílky vyšlehejte a potřete jimi těsto.
8. Do oválné mísy dejte nasekanou hořkou čokoládu a zalijte ji smetanou ke šlehání. Rozpusťte ji v mikrovlnné troubě nebo v páře.
9. Přelijte rozpuštěnou čokoládou na bílý sníh.
10. Vložte do chladničky a poté nechte vychladnout.
11. Podávejte s láskou a skvělou chutí. Můžete je také ozdobit lístkem máty.