Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na pečené karbanátky z mletého masa s lahodnou omáčkou z drcených rajčat a zakysané smetany z jednoho plechu. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav. Zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečené karbanátky z mletého masa s omáčkou z drcených rajčat a zakysané smetany
Co budeme potřebovat:
Směs mletého masa:
- 2 cibule
- olej – na smažení
- 1 mrkev
- 1/2 střední bílé kapusty
- sůl – podle chuti
- 600 g mletého masa
- 1/2 lžičky soli
- černý pepř – podle chuti
- 1/2 lžičky koriandru
- 2 stroužky česneku
Omáčka:
- 1-2 cibule
- olej – na smažení
- 1-2 mrkve
- 2 rajčata
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- 1 lžička cukru
- 6 lžic zakysané smetany
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si pánev s olejem a vsypte do ní nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahněte do měkka. Přidejte nastrouhanou mrkev a společně ji 2 minuty restujte na mírném ohni, přidejte 1/2 bílého zelí, osolte a pokračujte v restování 15 minut.
2. Po osmažení přendejte do mísy, přidejte mleté maso, dochuťte solí, mletým černým pepřem, přisypte koriandr, přidejte prolisovaný česnek a rukou promíchejte.
3. Pomocí rukou vytvarujte masové karbanátky položte je na čistou plochu úhledně vedle sebe.
4. Připravte si rozpálenou pánev s olejem a vložte do ní masové karbanátky, smažte je na středním plameni 2 minuty dozlatova.
5. Připravte si další pánev s olejem a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osmažte ji do měkka, přidejte nastrouhanou mrkev a smažte ještě několik minut.
6. Rajčata nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte je k přísadám do pánve a vařte na středním ohni 5-7 minut.
7. Pánev vymažte olejem, položte do ní vedle sebe osmažené karbanátky a zalijte je šťávou, kterou pustily.
8. Omáčku dochuťte solí, pepřem, cukrem a během vaření ji míchejte, pak přidejte zakysanou smetanu a dále míchejte.
9. Uvařenou omáčkou přelijte karbanátky na plechu a pečte je v předehřáté troubě 35 minut při 190 °C.
10. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou již upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
11. Podávejte je s lahodnou omáčkou, kterou jste připravili a hlavně s velkou chutí a grácií.
12. Dobrou chuť!