Měkké, nadýchané a voňavé! Známe recept, který Vás nenechá chladnými! Upečte si s námi fantastický a nadýchaný jablečný koláč s rozinkami, které namočíme do pomerančové šťávy. Výsledek Vás rozhodně překvapí. My jsme použili formu na bábovku, ale volba je na každém z Vás!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.
Jablečný koláč s rozinkami:
Co budeme potřebovat:
- 3 vejce
- sklenici přírodního jogurtu
- 1,5 šálku cukru
- ½ sklenice mléka
- sklenice rafinovaného slunečnicového oleje
- 4-5 sklenic mouky
- 10 g prášku do pečiva
- jeden pomeranč
- jedno jablko + jedna lžička cukru
- rozinky – podle chuti
Objem použité sklenice je 125 ml. Dort jsme upekli v dortové formě o průměru 26 cm.
Jak budeme postupovat:
1) Rozinky důkladně omyjte. Zalijte je polovinou pomerančové šťávy a nechte je 15-20 minut (nebo více, pokud máte dostatek času) namočené.
2) Jablko oloupejte a zbavte jádřince. Nakrájejte ji na tenké plátky. Smíchejte s 1 lžičkou cukru a polovinou pomerančové šťávy.
3) Vejce rozklepněte do hluboké mísy. Přidejte přírodní jogurt, cukr, mléko a rafinovaný slunečnicový olej. Smíchejte do hladka.
4) Postupně přidejte prosátou mouku. Dobře promíchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Mělo by vzniknout polotekuté těsto, které z bochníku pomalu odtéká.
5) Přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru. Míchejte.
6) Přidejte prášek do pečiva. Velmi dobře promíchejte.
7) Rozinky přendejte do cedníku a počkejte, až z nich odteče pomerančová šťáva. Poté 2/3 z nich přidejte do těsta a stěrkou dobře promíchejte.
8) Těsto přeneste na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Rovnoměrně rozetřete.
9) Na povrch těsta naaranžujte plátky jablek a trochu je přitlačte.
10) Povrch koláče posypte zbylými rozinkami. Pokud chcete, můžete ovocnou vrstvu posypat lžičkou cukru v kombinaci se skořicí. Kromě toho jsme přidali také trochu krystalového cukru (ve formě tyčinek).
11) Koláč pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotovost zkontrolujte párátkem.
12) Nechte je vychladnout, pak je vyjměte z pánve a položte na talíř. Pokud chcete, můžete povrch potřít trochou meruňkové nebo pomerančové marmelády, aby byl atraktivnější.
13) Porcujte a s velkou chutí podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!