Vdolky s jablíčkama, známé také jako Jabčáky, jsou lahodné sladké pečivo, které svou vůní a chutí dokáže okouzlit každého. Tato tradiční pochoutka z domácí pekárny vás přenese do atmosféry dětství a rodinného stolu plného chutí. Vdolky jsou vyrobeny z vláčného těsta, které je plněné strouhanými jablíčky, skořicovým cukrem a dalšími lahodnými ingrediencemi.
Pečení vdolků nejen provoní váš domov, ale také vytvoří křehkou a zlatavou kůrčičku, která slibuje sladký zážitek s každým kouskem. Připravte si tyto vdolky a dopřejte si sladkou rozkoš plnou jablečného šťavnatého života.
Recept na vdolky s jablíčky:
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- Špetka soli
- ½ kostky droždí
- 100 ml oleje
- 100 g cukru
- 2 vajíčka
- Jablíčka (na plnění)
- Skořicový cukr (na posypání)
- Citrónová šťáva
- Rum (volitelné)
- Rozinky (namočené v rumu)
- Tvaroh (volitelné)
- Drobenka (na posypání)
Jak budeme postupovat:
1) V teplém mléce rozmíchejte cukr, droždí a lžíci mouky a nechte kvásek vzejít.
2) Přidejte kvásek ke zbylým surovinám (mouka, mléko, sůl, olej, vajíčka) a vytvořte těsto. Dobře ho propracujte a nechte minimálně hodinu kynout (ideálně 1,5 hodiny) a dvakrát ho přepasírujte.
3) Po vykynutí těsto rozdělte na lžíce velké kousky. Každý kousek rozprostřete a naplňte strouhanými jablíčky, kterým jste vymačkali šťávu. Přidejte skořicový cukr, zakápněte citrónovou šťávou a případně přidejte trochu rumu. Důkladně promíchejte.
4) Do každého vdolku přidejte pár rozinek namočených v rumu. Vytvarujte bochánky z těsta a uložte je na plech s pečícím papírem. Udělejte v nich důlek.
5) Na vrch bochánků přidejte opět směs jablek a případně i tvarohu. Potřete je vajíčkem a posypte drobenkou.
6) Pečte vdolky na 170 stupňů Celsia, dokud nezískají zlatavou barvu. Během pečení se těsto natáhne a stane se krásně vláčným, provoní celý byt.
DOPORUČUJEME: Nejlepší rychlé koláčky z tvarohového těsta, které jste kdy ochutnali!
Výsledkem budou skvělé vdolky s jablíčky, které vás okouzlí svou sladkou vůní a jemnou texturou. Dopřejte si tuto výtečnou sladkou pochoutku, která je ideální jako dezert nebo odpolední svačina.