Dort, o jakém se Vám ani nesnilo! Dnešní recept na úžasný čokoládový dort s rozinkami a čokoládovým krémem se skládá z nadýchaného čokoládového korpusu, extra čokoládového krému a rozinek, které zapracujeme do těsta. Je se na co těšit!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Hříšně čokoládový dort s rozinkami:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 vejce
- 180 ml mléka
- 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje (8 polévkových lžic)
- 190 g mouky (9,5 polévkové lžíce)
- 50 g kakaového prášku (5 polévkových lžic)
- 160 g cukru (8 polévkových lžic)
- 8 g jedlé sody (1 vrchovatá čajová lžička)
- 1 špetka soli
- 30 ml citronové šťávy (2 lžíce) nebo 14 ml 9% octa (1 lžíce)
Na krém:
- 300 g fermentované 20% smetany nebo přírodního jogurtu (hustý, konzistentní)
- 120 g kondenzovaného mléka
- 50 g kakaového prášku (5 polévkových lžic)
- 180 g 50% hořké čokolády
Ostatní:
- 35 g rozinek
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu! Pokud chcete, můžete rozinky nahradit sušenými švestkami, sušenými meruňkami, třešněmi, ořechy, džemem nebo jakoukoli jinou ingrediencí, kterou máte rádi.
Jak budeme postupovat:
Připravte si těsto:
1) Do hluboké mísy dejte prosátou mouku, kakaový prášek, cukr, špetku soli a jedlou sodu. Míchejte.
2) Přidejte mléko, rafinovaný slunečnicový olej a vejce. Míchejte metličkou do hladka.
3) Nakonec přidejte citronovou šťávu. Dobře promíchejte. Měli byste mít poměrně tekuté těsto, které rychle odtéká ze stěrky.
4) Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste do něj těsto. Rovnoměrně ji rozprostřete.
5) Pečte těsto 40-45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
6) Nechte ho 15 minut vychladnout na pánvi, pak ho tenkým nožem oddělte od stěn a vyjměte ho z pánve. Vraťte ji zpět na gril, odstraňte pečicí papír ze dna a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
7) Poté povrch korpusu ořízněte, aby se vyrovnal.
8) Položte korpus na talíř a vyložte ji nastavitelným kroužkem vyloženým acetátovou fólií nebo pečicím papírem. Udělejte do něj mnoho otvorů pomocí dřívka (my jsme použili rukojeť dřevěné lžíce o průměru 7 mm).
9) Rozinky dobře omyjte. Přikryjte je horkou vodou a nechte je 10-15 minut spařit. Vyjměte je z vody a osušte je papírovými utěrkami. Pokud chcete, můžete rozinky předem macerovat v brandy.
10) Do otvorů v těstě přidejte rozinky. Vložte je dovnitř stejnou tyčinkou.
Připravte krém:
1) Čokoládu rozpusťte na mírném ohni, ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (po malých dávkách). Nechte vychladnout.
2) Metličkou smíchejte zakysanou smetanu, kondenzované mléko a kakaový prášek (předem prosátý, aby se neusazoval).
3) Přidejte rozpuštěnou čokoládu. Smíchejte do hladka. Krém by měl snadno stékat ze stěrky. Pokud je příliš hustá, můžete ji trochu ohřát ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
4) Do otvorů v těstě nalijte krém. Poté polovinu rozetřete po povrchu a několikrát poklepejte na talíř: tím zajistíte, že se krém dostane do otvorů a uvnitř dortu nebudou žádné mezery.
5) Do dortu přidejte zbývající krém. Rovnoměrně rozetřete.
6) Přikryjte dort potravinovou fólií a dejte ho na 3-4 hodiny do chladničky, dokud krém úplně neztuhne.
7) Ozdobte dort podle svých představ. Posypali jsme ji drobky, které vznikly rozmělněním nakrájených kousků během hlazení korpusu.
8) Odstraňte nastavitelný kroužek a acetátovou fólii kolem dortu.
9) Porcujte a s velkou chutí podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!