Připravte se na výjimečnou gastronomickou jízdu s naším receptem na dušená hovězí líčka ve vínové omáčce. Tento pokrm vás okouzlí bohatými a harmonickými chutěmi. Hovězí líčka se pomalu dusí ve vínové omáčce, která propůjčuje masu intenzivní a lahodnou chuť. Kombinace se zeleninou a bohatou bramborovou kaší vytváří dokonalou a vydatnou večeři. Připravte se na výjimečnou chuťovou explozi!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dušená hovězí líčka ve vínové omáčce s jemnou bramborovou kaší
Co budeme potřebovat:
- 2 velká hovězí líčka
- 1 hlavička celeru
- 4 mrkve
- 6 malých šalotek – (nebo 3 střední cibule)
- 1 hlavička česneku
- 2-3 lžíce olivový olej – na smažení
- 1 lžička soli
- 50 g sušeného rajčatového protlaku – (nebo jen obyčejného)
- 1/2 láhve červeného vína
- 1 litr hovězího vývaru (nebo jen tolik, aby bylo maso ponořené)
- 1 svazek tymiánu
- 3 stonky rozmarýnu
- 3 bobkové listy
Vínová omáčka:
- 200-300 ml šťávy na dušení
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
- 2 kostky másla – (30 g)
- 1 lžíce hnědého cukru
- šťáva z 1/2 pomeranče
- v případě potřeby přidejte sůl – podle chuti
Bramborová kaše:
- 5 velkých brambor
- 50 g másla
- 2 žloutky
- pažitka – (nepovinně)
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si všechnu zeleninu na dušení (celer, mrkev, cibuli, česnek) a nakrájejte ji na větší kousky a česnek rozpulte.
2. Hovězí líčka osolte a opepřete – podle chuti a duste je na středně silném ohni na 2-3 lžících olivového oleje asi 5 minut ze všech stran dozlatova, poté je vyjměte z pánve.
3. Na stejnou pánev dejte nakrájenou zeleninu, přilijte trochu oleje a za stálého míchání smažte asi 5 minut, poté přidejte sůl, protlaku ze sušených rajčat, pak přilijte 1/2 láhve vína a položte zpět líčka.
4. Zalijte hovězím vývarem – (nebo jen tolik, aby byla líčka ponořená). Dochuťte tymiánem, rozmarýnem a přidejte také bobkové listy, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 3 hodiny.
5. Když zbývá hodina do dokončení líček, připravte bramborovou kaši. Brambory uvařte v osolené vřící vody a po uvaření je slijte, rozmačkejte je a přidejte k nim žloutky, máslo a pažitku. Dochuťte solí, černým pepřem – dobře promíchejte.
6. Když jsou líčka hotová, vyjměte je z pánve, ihned je přikryjte fólií, jinak se vysuší.
7. Sceďte omáčku přes síto a 200-300 ml z ní nalijte do pánve, smíchejte kukuřičný škrob s vodou a vlijte do omáčky (pokud máte rádi hustší, můžete přidat více kukuřičného škrobu), poté přidejte máslo, cukr a šťávu z 1/2 citronu (v případě potřeby můžete dochutit a dosolit).
8. Dušená hovězí líčka ve vínové omáčce se zeleninou podávaná s bramborou kaší podávejte hlavně s láskou a velkou chutí.
9. Dobrou chuť!