Dnes vám přinášíme recept na lahodný makový koláč s jahodami, který vás okouzlí svou jedinečnou kombinací chutí a jednoduchostí přípravy.
Tento koláč spojuje jemnost makového těsta s osvěžující sladkostí jahod. Křehké těsto, obohacené mletým mákem, se peče do zlatavé barvy. Jeho náplň z kombinace smetany ke šlehání, kysané smetany a čerstvých jahod vás uchvátí svou lehkostí a jemnou vanilkovou příchutí.
Recept na lahodný makový koláč s jahodami:
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 140 ml mléka
- 25 ml oleje
- 1 čajová lžička vanilkové pasty
- 60 g cukru
- 100 g hladké mouky
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 g mletého máku
Náplň:
- 150 g smetany ke šlehání
- Ztužovač na šlehačku (dávka podle návodu)
- 50 g cukru
- 300 g kysané smetany
- 1 čajová lžička vanilkové pasty
- 150 g jahod (nasekaných na drobné kousky)
Povrch:
- 250 g jahod
- 2 lžíce cukru
- 10 g čirého nebo červeného dortového želé
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve předehřejte troubu na 180 °C.
2) Do mísy smíchejte mléko, olej, vanilkovou pastu a cukr. Dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
3) Přidejte hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sůl a mletý mák. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
4) Těsto přendejte do dortové formy a rovnoměrně ho rozetřete.
5) Pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut, nebo dokud není korpus zlatavý a propečený. Použijte špejli nebo nůž, abyste zkontrolovali, zda je uvnitř těsta suché.
6) Mezitím připravte náplň. Ve velké míse vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem a ztužovačem, podle návodu na obalu ztužovače. Přidejte kysanou smetanu a vanilkovou pastu. Jemně promíchejte.
7) Do směsi přidejte nakrájené jahody a opatrně je vmíchejte, aby se rovnoměrně rozložily.
8) Na vychladlý korpus nanesete připravenou náplň. Rovnoměrně ji rozetřete po celém povrchu.
9) Pro přípravu povrchového nálevu rozmixujte 250 g jahod s cukrem a dortovým želé. Přiveďte směs k varu a vařte minutu. Nechte ji trochu vychladnout.
10) Vlažný nálev s jahodami rozetřete na vrcholku koláče, aby celý povrch byl pokrytý.
11) Na závěr můžete koláč ozdobit dalším čerstvým ovocem, jako jsou jahody nebo jiné ovoce podle vašeho výběru. Dejte si při ozdobování na fantazii volný průběh a vytvořte si koláč podle vlastního vkusu.
Nechte koláč vychladnout a ztuhnout v lednici, ideálně minimálně několik hodin nebo nejlépe přes noc. To umožní, aby se chutě a konzistence dobře sladily a koláč získal svou dokonalou strukturu.