Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na lahodný kokosový dezert s čokoládovou vrstvou je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 8 žloutků
- 120 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 vanilkové pudinky
- 200 ml mléka
- 500 ml mléka
- 200 g margarínu nebo másla (pokojové teploty)
Těsto:
- 8 vaječných bílků
- 150 g cukru
- 20 g mouky
- 250 g kokosu
Ostatní:
- mléko – na potírání
- 6 lžic rozpuštěné čokoládové polevy
Pro zdobení:
- 200 ml smetany ke šlehání
- strouhaný kokos
Jak budeme postupovat:
1. Žloutky, cukr a vanilkové cukry dejte do oválné mísy a promíchejte mixérem.
2. Poté přidejte vanilkové pudinky a 200 ml mléka a vše promíchejte mixérem.
3. Do hrnce nalijte 500 ml mléka a přiveďte ho k varu.
4. Když se mléko začne vařit, stáhněte oheň a přidejte připravené ingredience.
5. Vraťte vše do varu a míchejte, dokud nezhoustne.
6. Hotový krém přendejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
7. Těsto: Připravte si formu o průměru 26 cm, na kterou položte mastný papír.
8. Bílky vložte do mísy a ušlehejte je do pěny. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé kopečky. Poté přidejte mouku, strouhaný kokos a promíchejte metličkou.
9. Směs protřepejte a naneste do formy.
10. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C.
11. Upečené těsto nechte vychladnout.
12. Z vychladlého krému odstraňte fólii a rozmixujte ho. Přidejte nakrájený margarín nebo máslo pokojové teploty. Vše smíchejte dohromady.
13. Vychladlé těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou část potřete mlékem a polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou.
14. Těsto obtočte obručí a nalijte na něj polovinu krému. Pěkně ho rozetřete. Poté položte druhou část těsta a zalijte ji zbývajícím krémem.
15. Koláč dejte ztuhnout do lednice.
16. Poté nalijte šlehačku do mísy a rozmixujte ji.
17. Odstraňte obruč ze ztuhlého dortu a povrch dortu posypte strouhaným kokosem, pomocí zdobícího sáčku vytvořte po obvodu dortu krásné kopečky a boky dortu potřete šlehačkou.
18. Podávejte ho s velkou chutí a grácií.