Říká se, že dobrý dezert utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na lahodný jablečný dezert je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 5 vaječných bílků
- 5 žloutky
- 5 lžic cukru
- 1 lžíce oleje
- 5 lžic hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Jablečná náplň:
- 1 kg očištěných a nakrájených jablek
- 1 litr vody
- 300 g cukru (podle chuti)
Jablečný pudink:
- zbytek vody z vařených jablek
- 1 litr vody (v případě potřeby)
- 3 vanilkové pudinky
Pro dekoraci:
- 500 ml smetany ke šlehání (domácí šlehačka)
- 2-3 jablka
- mleté vlašské ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Bílky dejte do mísy a šlehejte a vyšlehejte bílí sníh.
2. Žloutky dejte do jiné mísy a přidejte směs cukru.
3. Přidejte lžíci oleje a krátce promíchejte.
4. V míse smíchejte mouku a prášek do pečiva a přidejte je ke žloutkům – promíchejte.
5. Pak přidejte sníh z bílků a vše promíchejte mixérem.
6. Těsto rozetřete na mastný papír do obruče o průměru 26 cm. Můžete také použít formu s hladkým dne.
7. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
8. Jablečná náplň: Nakrájená jablka vložte do hrnce, přidejte cukr a 1 litr vody.
9. Vařte je na mírném ohni, dokud nejsou uvařené a měkké.
10. Po uvaření jablka slijte, oddělte šťávu a dejte je do jiné mísy.
11. Nechte je vychladnout a poté je rozmixujte ručním mixérem.
12. Na upečené těsto nalijte jablečnou směs a pěkně ji rozetřete dohladka.
13. Jablečnou šťávu nalijte do odměrky a podle potřeby přidejte vodu.
14. Vanilkové pudinky vložte do mísy, zalijte trochou šťávy a promíchejte metličkou.
15. Zbylou šťávu nalijte do hrnce a přiveďte k varu.
16. Odstavte z ohně a vmíchejte připravený pudink. Pak vraťte na sporák a vařte, dokud není pudink uvařený.
17. Horký uvařený pudink nalijte na jablečnou směs a nechte vychladnout.
18. Pro dekoraci: Smetanu ke šlehání dejte do jiné mísy a míchejte, dokud neztuhne.
19. Povrch a boky dortu potřete domácí šlehačkou pěkně dohladka.
20. Hřebenem na zdobení projděte boky dortu.
21. Jablka nakrájejte na tenké plátky a položte je na mastný papír.
22. Pečte je v předehřáté troubě 15-20 minut při 150 °C.
23. Vychladlá jablka rozložte do kruhu, kolem okraje dortu.
24. Střed posypte mletými vlašskými ořechy.
25. Podávejte ho s láskou a grácií.