Dnes vám představíme recept z asijské kuchyně: vepřové maso se zeleninou připravené ve woku. Stir fry není název pokrmu, ale tradiční technika vaření v orientálních zemích. V překladu z angličtiny znamená “smažený”. Stir fry je vynikající pro přípravu vepřového, hovězího a kuřecího masa, krevet, tofu, zeleniny a nudlí.
Tento recept je velmi úspěšný. Vepřové maso je neobyčejně chutné a aromatické. Křehké maso, lehce křupavá zelenina a voňavá zelenina – vše zalité sladkokyselou omáčkou – se skvěle kombinují a osloví milovníky asijské kuchyně.
Co budeme potřebovat:
- 1 kg vepřového masa
- 2-3 mrkve
- 3-4 papriky
- 300 g hub
- 3-4 cibule
- 300 g zelených fazolek
- 5 stroužků česneku
- jednu snítku čerstvého koriandru
- 150 ml sójové omáčky
- 3 lžíce škrobu
- 2 lžíce rýžového (nebo jablečného) octa
- olej – na smažení
- 1-2 lžičky cukru
- sůl – podle chuti
- semínka sezamu – k podávání
Jak budeme postupovat:
1.Očistěte a umyjte všechnu zeleninu. Nakrájejte je na silné a dlouhé proužky. Množství zeleniny by mělo být dvakrát větší než množství masa. K přípravě tohoto receptu můžete použít jakoukoli zeleninu.
2.Koriandr omyjte a osušte. Rozmělněte ji nožem.
3.Použili jsme mražené houby. Pokud použijete čerstvé houby, nakrájejte je na rovnoměrné plátky.
4.Omyjte a osušte maso (obvykle se používá libové vepřové/hovězí nebo kuřecí). Nakrájejte je na tenké proužky (dostatečné množství na jedno sousto), kolmo ke směru vláken.
5.Po přípravě všech ingrediencí postavte wok na sporák a rozehřejte v něm trochu oleje. Začněte s přípravou masa: smažte na prudkém ohni, dokud se neodpaří a neuvolní veškerá šťáva. Poté je ještě 2 minuty povařte a přendejte do mísy.
6.Poté postupně osmažte připravenou zeleninu, přičemž olej přidávejte pouze v případě potřeby: papriku, mrkev, zelené fazolky a houby. Každou zeleninu smažte na prudkém ohni nejdéle 5 minut, aby zhnědla, ale zůstala mírně křupavá. Během tohoto procesu neustále míchejte, aby se zelenina rovnoměrně osmažila.
7.Nakonec osmažte cibuli na vysokém plameni do lehce zlatavé barvy. Asi po 5 minutách přidejte prolisovaný česnek a vše smažte další 1-2 minuty.
8.Do pánve wok přidejte zbývající osmaženou zeleninu. Bez snížení teploty přidejte cukr a míchejte. Cukr je potřebný pro další karamelizaci zeleniny.
9.Po 2-3 minutách přidejte do pánve wok osmažené maso. Přilijte rýžový ocet, promíchejte a pokračujte ve smažení na prudkém ohni.
10.Mezitím vmíchejte sójovou omáčku a škrob. Vzniklou směs přidejte do pánve wok a míchejte 1-2 minuty, dokud omáčka nezhoustne a maso a zelenina nezískají lesklý vzhled a lepkavou konzistenci.
11.Přidejte nasekaný koriandr a promíchejte. V případě potřeby pokrm osolte.
12.Wok odstavte z ohně a zeleninu a maso přendejte do jiného hrnce. Posypte sezamovými semínky a podávejte jako přílohu nebo jako příkrm. Nejlepší přílohou je rýže.
- Pokud je pokrm připraven správně a rychle, zelenina nebude ani rozvařená, ani syrová, ale mírně křupavá.
Přejeme vám dobrou chuť!