Tento vynikající koláč s tvarohem, ostružinami a drobenkou je skvělou sladkou pochoutkou, která se hodí na různé příležitosti. Křehké těsto, sladká tvarohová náplň a svěží ovoce vytvářejí harmonickou kombinaci chutí. Drobenka na vrchu dodává koláči texturu a výraznou chuť.
Podávejte ho jako sladký dezert nebo pochoutku k odpolednímu čaji. Připravte se na výborný koláč, který si zamilují i vaši hosté.
Doporučujeme: Domácí dvojctihodné koláče
Recept na koláč s tvarohem, ostružinami a drobenkou:
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 celé máslo (může být i Hera)
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1/2 prášku do pečiva
Náplň:
- 2 tvarohy (v kostce)
- 1 vanička tvarohu
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- Citrónová kůra
- Moučkový cukr (dle chuti)
- Trochu rumu
- 3 lžičky škrobové moučky
- Sníh ze 3 bílků
- Špetka soli
- Troška krystalového cukru
Drobenka:
- Polohrubá mouka
- Máslo
- Moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve připravte těsto. Ve velké míse smíchejte máslo, hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a prášek do pečiva. Vypracujte hladké těsto a nechte ho odpočinout v lednici po dobu minimálně 2 hodin, nebo klidně přes noc. Při zapracovávání těsta postupně podsypejte moukou, dokud nebude vláčné a nelepivé.
2) Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia. Připravte si plech s vyšším okrajem.
3) Vyválejte těsto na velikost plechu a přenesete ho na plech. Kraje těsta vytáhněte nahoru do výšky 1 cm. Pokud se vám těsto obtížně přenáší, můžete ho postrouhat a do plechu vtlačit.
4) Propíchejte dno a boky těsta vidličkou. Není potřeba plech vymazávat, protože těsto je dostatečně mastné. Pokud si přejete, můžete použít pečicí papír.
5) Připravte si náplň. Ve velké misce smíchejte tvarohy (2 v kostce a 1 vaničku), žloutek, vanilkový cukr, citrónovou kůru, moučkový cukr, trochu rumu a škrobovou moučku. Ve větší misce vyšlehejte sníh ze 3 bílků se špetkou soli a troškou krystalového cukru, aby se tvaroh nadýchal.
6) Na vrch náplně rozložte ostružiny nebo jiné ovoce dle vašeho výběru.
7) Připravte si drobenku. Smíchejte polohrubou mouku, máslo a moučkový cukr a vytvořte drobenkovou konzistenci.
8) Posypte koláč připravenou drobenkou, rovnoměrně ji rozložte po povrchu.
9) Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45 minut na teplotu 170 stupňů Celsia. Mějte na paměti, že doba pečení se může lišit v závislosti na výkonu vaší trouby, proto sledujte koláč a pečte jej do zlatavé barvy.
10) Po upečení vyjměte koláč z trouby a nechte ho vychladnout na mřížce.
11) Před podáváním můžete posypat koláč moučkovým cukrem pro zdobení.
Odemkněte si tajný recept – stačí Vám 1 vejce a 1 jablko
Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept si zamilujete!
Co budeme potřebovat:
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 12ť g vanilkového jogurtu
- strouhaná pomerančová kůra
- 3 lžíce oleje
- 1 jablko
- 250 g hladké mouky
- 5 g prášku do pečiva
Ostatní:
- olej – na smažení
Pro obalování:
- cukr
- mletá skořice
Jak budeme postupovat:
1. Do oválné mísy dejte vejce, špetku soli, cukr a promíchejte metličkou.
2. Pak přidejte vanilkový jogurt, nastrouhanou pomerančovou kůru, olej a vše znovu promíchejte.
3. Očistěte jablko od jádřinců a nakrájejte ho na kostičky, které dejte do mísy k ostatním ingrediencím. Přidejte mouku, pak další 2-3 lžíce mouky, prášek do pečiva a znovu promíchejte.
4. Ruce potřete olejem a lžící tvarujte ruličky.
5. Vložte je do hrnce s olejem tak, aby v něm plavaly, a opečte je z obou stran dozlatova.
6. Položte je na talíř a obalte je v cukru se skořicí.
7. Podávejte je s láskou a skvělou chutí.