Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Tato dvojbarevná bábovka bez mléka a vajec chutná úžasně. Bábovka je česká klasika, která ne zřídkakdy zachrání neohlášenou a nečekanou návštěvu. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě této chutné bábovky ocení všichni.
Vyzkoušejte také: Skvělé jahodové řezy s tvarohem se snadnou přípravou
Dvojbarevná bábovka bez mléka a vajec:
Co budeme potřebovat:
- 4 polévkové lžíce kakaa
- 150 gramů cukru
- 180 g mouky/ hladká
- Půl prášku do pečiva se lžičkou octa
- špetka soli
- vanilková esence
- 240 ml horké vody
- 60 ml oleje + 2 polévkové lžíce oleje (odděleně)
Jak budeme postupovat:
1) Potřebujete 2 misky pro přípravu cest. Začněte mícháním suchých složek, pro obě části v oddělených miskách a také odděleně míchání mokrých složek probíhá stejným způsobem.
2) Potom propojte složky dohromady u obou částí odděleně. Máte tedy stále světlé a tmavé těsto.
3) Teď už jen nalijte střídavě do bábovkové vymazané a vysypané bábovkové formy.
4) Vložte do trouby na dobu 35 až 40 minut. Pečte při 170 stupních – zkontrolujte pomocí špejle.
5) Povrch můžete polít rozpuštěnou čokoládou. Přejeme Vám dobrou chuť.
Odemkněte si tajný recept na babiččiny nejlepší kynuté koláčky ze zakysané smetany: Naše tradice, kterou má ráda celá rodina
Dnes jsme si pro vás připravili tradiční a výborný recept na kynuté koláčky ze zakysané smetany, které zvykneme připravovat hlavně v období svátků. Připravte si i vy tuto dobrotu a uvidíte, že si je zamilujete.
Kynuté koláčky ze zakysané smetany
Co budeme potřebovat:
- 115 g cukru
- 1 ČL sušeného droždí
- 2 vejce
- 425 g pšeničné mouky
- 225 ml mléka
- 45 g másla
- 1 ČL kukuřičného škrobu
- 200 g zakysané smetany
- vanilkový extrakt podle chuti
- sůl podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Zahřejeme si mléko a smícháme ho se 3 lžícemi cukru a s droždím. Nechte 5-10 minut, dokud se nevytvoří kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Potom přidejte prosetou pšeničnou mouku se solí a vzniklý kvásek. Těsto rukama uhnětete do hladké a vláčné konzistence. Jakmile budete spokojeni s jeho vzhledem, zakryjte jej vlhkou utěrkou a odložte na teplé místo, kde bude v klidu kynout.
3. Než vám těsto vykyne, připravte si náplň ze zakysané smetany. Smíchejte 30% zakysanou smetanu se 2 lžícemi cukru, kapkou vanilkového extraktu a kukuřičným škrobem. Vše pečlivě promíchejte a popřípadě dochuťte dle vlastní chutě.
4. Jakmile je těsto vykynuté, vyklopte jej na pracovní plochu lehce zasypanou hladkou moukou. Rozdělte pomocí nože na 8 stejných dílů, vytvarujte z každého kouli o stejné velikosti a opět přikryjte vlhkou utěrkou a nechte ještě chvíli kynout.
5. Potom si před sebe vezměte každý kus zvlášť a pomocí sklenice vytvořte uprostřed prohlubeň, kam přijde náplň.
6. Rovnoměrně náplň rozetřete do otvoru v cestě. Až budete mít takto všechny díly připraveny, vyskládejte je na plech s pečícím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů. Pečte asi 20 minut.
Přejeme dobrou chuť!