Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na úžasná vepřová krkovice se zeleninovým salátem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Co budeme potřebovat:
- 4 cibule
- 1 kg vepřového masa
- 400 g brambor
- 30 ml oleje
- 5 g soli
- 10 g červené sladké papriky
- 100 ml červeného vína
Na zálivku:
- 50 ml oleje
- 5 g soli
- 5 g černého pepře
- 10 g červené sladké papriky
- 5 g provensálských bylinek
Salát:
- 500 g bílého zelí
- 1 mrkev
- 5 g soli
- 5 g černého pepře
- 10 g červené sladké papriky
- 5 g kurkumy
- 10 ml vinného octa
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si zapékací misku o rozměrech 20 x 30 cm. Vložte do něj nadrobno nakrájenou cibuli.
2. Vepřovou krkovici nakrájejte na silnější plátky, ne úplně.
3. Očištěné brambory nakrájejte na silnější plátky a vložte je do mísy s olejem. Posypte je solí a paprikou a promíchejte lžící.
4. Brambory pak podávejte mezi mřížkami na krkovici a vytvoří se tak vějíř. Poté je položte na cibuli v míse a zalijte červeným vínem.
5. Zálivka: Olej dejte do jiné mísy, osolte, opepřete, posypte červenou sladkou paprikou a přidejte provensálské bylinky. Lžící promíchejte a potřete jím vepřovou krkovici v míse. Přikryjte je víkem.
6. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 200 °C.
7. Salát: Nakrájejte bílé zelí, nastrouhejte mrkev na struhadle, trochu osolte a promíchejte rukama v míse. Přidejte černý pepř, posypte červenou sladkou paprikou a kurkumou a zalijte vinným octem. Promíchejte lžící.
8. Vepřovou krkovici nakrájejte a přelijte zálivkou.
9. Vepřovou krkovici podávejte se salátem a se sklenkou červeného vína.
10. Dobrou chuť!