Pudinková buchta se zakysanou smetanou

Pudinková buchta se zakysanou smetanou je skvělou volbou pro všechny, kteří milují sladké a vláčné dezerty. Pudinková vrstva dodá buchtě hezkou barvu a bohatou chuť, zatímco zakysaná smetana pomůže vyvážit sladkost a dodá buchtě svěží a krémovou chuť.

Tento recept je také poměrně snadný na přípravu a může být ideálním dezertem na různé oslavy a rodinné události, nebo jako sladká pochoutka k odpolední kávě s přáteli. Pokud hledáte nový recept na lahodnou buchtu, tato pudinková verze s zakysanou smetanou určitě stojí za vyzkoušení.

pudinková buchta se zakysanou smetanou
Zdroj: Gabča Kučerová

Co budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 180 g krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje (100 ml)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3/4 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 l mléka
  • 3 balíčky vanilkového pudinku
  • 6-7 lžic cukru
  • 500 g zakysané smetany
  • skořicový nebo vanilkový cukr, kakao nebo čokoládové lupínky na ozdobu


Jak budeme postupovat:

1) Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte plech, na kterém budete péct buchtu.

2) Ve větší misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.

3) Přidejte vejce, olej a mléko a všechny suroviny elektrickým ručním šlehačem dobře propracujte dohladka.

5) Vlijte těsto na připravený plech.

6) Uvařte pudink z mléka, pudinkového prášku a cukru podle návodu na obalu a rovnoměrně ho nalijte na těsto.

7) Pečte buchtu asi 20-30 minut, nebo dokud není zlatavá.

8) Mezitím připravte zakysanou smetanu. Smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a promíchejte dohladka.

9) Když je buchta hotová, nechte ji vychladnout a poté ji rovnoměrně potřete zakysanou smetanou.

10) Na ozdobení můžete použít skořicový nebo vanilkový cukr, kakao, nebo čokoládové lupínky.

11) Podávejte a můžete si vychutnat lahodnou pudinkovou buchtu se zakysanou smetanou.