Chladné počasí láká kuny na půdu. Rychle je vyžeňte!

Chladné počasí zahání kuny do domů. Jak se jich zbavit?

Chladné počasí je pro mnohá zvířata nepříjemné, a proto hledají možnosti, kde se v teple ukrýt. Takovým příkladem je i kuna. Bohužel kuna není žádné milé zvíře, které bychom na půdě domu či chaty chtěli. Kuna je škůdce, který dokáže napáchat škody velkých rozměrů, pokud se brzo nevyžene pryč!

chladné počasí láká kuny na půdu. rychle je vyžeňte!

Kuna je bohužel nebezpečný škůdce, který dokáže napáchat mnoho škod. Na půdě většiny domů či chat je tepelná izolace, která je v zimě velmi důležitá. Kuna tuto izolaci dokáže vytahat a roztrhat na malé kousky, což ve výsledku znamená, že se izolace musí koupit nová. Dále dokáže rozkousat veškeré kabely, které jí přijdou pod nos. Rozkousaný kabel může ale znamenat nebezpečí požáru, kdyby došlo ke zkratu. V neposlední řadě je to kuní trus. Nejen že zapáchá a může vám zapáchat i doma, ale zároveň je nebezpečný. Je totiž přenašečem různých nemocí, které jsou pro člověka nebezpečné. Tudíž v momentě, kdy zjistíte, že kunu doma máte, na nic nečekejte a začněte s jejím vyháněním.

Mechanická bariéra

V první řadě je nejlepší zjistit, kudy se kuna do domu dostala. Tyto díry se pak musí pořádně zadělat. Vhodné je použít železnou mřížku a beton, aby se kuna nedokázala prokousat zpět. Tím, že má kuna velmi ostré zuby a drápy, dokáže se například dřevem hladce prokousat. Na to tedy pozor!

Zkuste babské rady

Určitě jste už slyšeli, že na kunu funguje zapnuté rádio. Ano, mnoha lidem to fungovalo a za zkoušku to jistě stojí. Jen je problém v tom, že kuna se dokáže velmi rychle adaptovat a přizpůsobit prostředí. Tudíž když zjistí, že jí rádio nijak neublíží, vydrží i zvuk z něj. Můžete kunu zkusit vyhnat i pachem. Naflalínové či chlorové tablety jsou pro kunu pachově nepříjemné. Musí se ale rozvěsit v dostatečném množství. Máte doma psa nebo jste se zrovna ostříhali? Zkuste vlasy a chlupy rozmístit po půdě. Kuna se přirozených predátorů bojí, za predátora považuje i člověka. Lepší by samozřejmě byly chlupy z velké šelmy, například ze zoo, ale ne všichni máme možnost se k nim dostat. Zkuste i kombinaci některých způsobů, kuna je totiž docela chytré zvíře a dost věcí už se naučila vnímat ne jako hrozbu.

chladné počasí láká kuny na půdu. rychle je vyžeňte!

Ultrazvuk může být řešením

Babské rady nemusí vždy fungovat. Naštěstí jsou zde i profesionální řešení, jak kunu vyhnat. Jedním z nich, které je v poslední době velmi oblíbené, jsou ultrazvukové plašiče kun. Tento druh odpuzovače funguje na principu vysílání vysokých tónů, které jsou pro kunu velmi nepříjemné, a raději se jim vyhýbá. Plašič ale v průběhu času tón mění, aby si kuna nemohla na zvuk zvyknout. Pro člověka je zvuk neslyšitelný, a proto o plašičce ani nevíte. Nejen že plašič kunu vyžene, ale zároveň nadále funguje jako prevence, aby se kuna nevrátila. Je to tedy dlouhodobé řešení v boji proti kunám.

Kuna je nevítaný a hlavně zákeřný návštěvník. Dokáže napáchat velkou paseku a velmi nákladné škody, které nejsou pro nikoho příjemné. Zbavte se jí dříve, než napáchá škody i u vás doma.