Maková buchta s ovocem a drobenkou

Maková buchta s ovocem a drobenkou je skvělá volba, pokud máte chuť na něco sladkého a nadýchaného. Tato buchta je velmi snadno připravitelná a vyniká svou jedinečnou kombinací chuti a textury. Mletý mák dodává buchtě svou charakteristickou vůni a chuť, zatímco ovocné plody a drobenka zvyšují sladkost a dodávají další vrstvu chuti.

Tato buchta je také vhodná jako dezert nebo jako sladká pochoutka pro rodinnou oslavu nebo večírek s přáteli.

maková buchta s ovocem a drobenkou
Zdroj: Jana Jančíková

Co budeme potřebovat:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • ovocné plody dle libosti (meruňky, rybíz apod.)
  • drobenka z 1/2 hrnku mouky, 50 g másla a 50 g moučkového cukru


Jak budeme postupovat:

1) Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech o rozměru 30×40 cm. Vymažte ho a posypte moukou.

2) Ve větší míse smíchejte vejce a cukr a šlehejte je ručním mixérem do hladka.

3) Přidejte olej a postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva a mletým mákem.

4) Nakonec přidejte mléko a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

5) Vlijte těsto na plech a rovnoměrně rozetřete.

6) Poklaďte těsto ovocem dle libosti.

7) V míse smíchejte drobenku z mouky, másla a moučkového cukru a posypte jí celou buchtu.

8) Dejte plech do předehřáté trouby a pečte 30-35 minut, nebo dokud není buchta zlatavá a když do ní zapíchnete špejli, tak ven vychází suchá.

9) Hotovou buchtu nechte vychladnout a podávejte ji na plátky.

Poznámka: Tato maková buchta je skvělá sama o sobě, ale můžete ji také vylepšit třeba krémem a čokoládou. Dobrou chuť!