Švédský sypký koláč s čokoládou

Švédský sypký koláč s čokoládou je vynikající dezert, který si můžete připravit kdykoliv chcete něco sladkého a chutného. Tento koláč je rychlý a snadný na přípravu a je skvělou volbou pro rodinné oslavy, večírky nebo když si prostě chcete dopřát něco sladkého a chutného. Můžete jej podávat jako teplý dezert s kopečkem zmrzliny nebo jako studený koláč ke kávě nebo čaji.

Díky kombinaci sypkého těsta a tvarohové náplně s citrónovou kůrou a čokoládovou polevou je tento koláč oblíbený pochoutkou pro všechny milovníky sladkostí.

Švédský sypký koláč s čokoládou
Zdroj: Jana Jančíková

Recept na švédský sypký koláč s čokoládou:

Co budeme potřebovat:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléčného cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva
  • 3 kostky tvarohu
  • 300 ml mléka
  • cukr podle chuti
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • citrónová kůra
  • rozinky namočené v rumu (pokud se líbí)
  • máslo na vymazání formy
  • 100 g čokolády na polevu

Jak budeme postupovat:

1) Smíchejte mouku, mléčný cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva v misce.

2) V jiné misce smíchejte tvaroh, mléko, cukr, vanilkový cukr, vejce a citrónovou kůru. Pokud používáte rozinky, přidejte je teď. Směs dobře rozmíchejte, aby nebyly žádné hrudky.

3) Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte plech máslem.

4) Vysypte na plech 2 hrnky sypké směsi. Stejnoměrně rozetřete.

5) Nalijte tvarohovou směs na sypkou směs. Stejnoměrně rozetřete. Posypte zbytkem sypké směsi na tvarohovou směs. Stejnoměrně rozetřete.

6) Pokapejte rozpuštěným máslem (asi 3/4 kostky) nebo položte na koláč plátky másla. Pečte asi 45 minut v předehřáté troubě na 160 °C.

7) Po upečení nechte koláč vychladnout alespoň 30 minut, než jej nakrájíte. Ještě lépe nechte uležet do druhého dne.

8) Rozpusťte čokoládu nad párou nebo v mikrovlnné troubě. Polejte rozpuštěnou čokoládou koláč. Nechte čokoládu ztuhnout a poté podávejte.

Doporučujeme: Péřová buchta – nadýchaná a lahodná buchta s pudinkovou náplní