Kuřecí maso – jak vybrat to správné a co z něj připravit

Kuřecí maso je jedním z nejoblíbenějších druhů masa na světě. Je to mnohostranný zdroj bílkovin a vitamínů, který lze použít při přípravě mnoha různých jídel. Avšak, pokud nevíte, jak správně vybrat kuřecí maso, můžete si přivodit zdravotní problémy nebo se vám jídlo nepodaří tak, jak byste si přáli. V tomto článku vám přinášíme několik tipů, jak vybrat správné kuřecí maso.

kuřecí maso – jak vybrat to správné a co z něj připravit
Zdroj: istockphoto.com

Zkontrolujte datum spotřeby

Při výběru masa je nejdůležitější zkontrolovat datum spotřeby. Pokud je datum spotřeby již překročeno, nekupujte maso. Pokud máte doma kuřecí maso, které je blízko k datu spotřeby, zkonzumujte ho co nejdříve.

Zvolte správnou část masa

Kuřecí maso se skládá z mnoha částí, jako jsou prsa, stehna, křídla, krk, játra a další. Každá část má jinou chuť, strukturu a nutriční hodnotu. Pokud plánujete na maso vařit, sáhněte po prsou, která jsou nejvhodnější pro vaření a pečení. Naopak pokud chcete uvařit vývar, sáhněte po kuřecích křídlech nebo krku.

Zkontrolujte barvu masa

Správně vybrané maso by mělo mít světle růžovou až světle šedou barvu. Pokud je maso tmavší nebo má hnědé skvrny, nekupujte ho. Může to být známka toho, že maso není čerstvé.

Zkontrolujte vůni masa

Maso by mělo mít jemnou a mírnou vůni. Pokud maso voní zkaženě nebo jinak neobvykle, nekupujte ho. To může být známka toho, že maso není čerstvé nebo že se špatně skladuje.

kuřecí maso – jak vybrat to správné a co z něj připravit
Zdroj: istockphoto.com

Zkontrolujte obsah vody

Při výběru kuřecího masa zkontrolujte, zda neobsahuje příliš mnoho vody. Pokud je na masu viditelná voda nebo je maso vlhké, může to znamenat, že bylo vstřikováno vodou, aby vypadalo objemnější. Takové maso nemá takovou kvalitu.

Využité kuřecího masa

Existuje mnoho způsobů, jak ho připravit, a výsledkem mohou být různé chutné a výživné jídla. Níže je uveden seznam několika možností, jaké pokrmy z kuřecího masa můžeme připravit:

  1. Grilované prsa – kuřecí prsa jsou velmi populární a mohou být grilována nebo pečená v troubě s různými kořením a omáčkami.
  2. Kuřecí kousky na pánvi – pokud máte málo času, můžete rychle upéct kuřecí kousky na pánvi a přidat je do salátu nebo těstovin.
  3. Kuřecí křídla – kuřecí křídla jsou skvělou možností na párty nebo jako svačinu. Můžeme je upéct, osmahnout na pánvi nebo grilovat.
  4. Kuřecí rolády – kuřecí řízek můžeme plnit různými ingrediencemi jako např. sýrem, šunkou, paprikou nebo zeleninou a zabalit do rolády. Poté ji můžeme péct v troubě nebo na pánvi.
  5. Kuřecí polévka – kuřecí maso můžeme použít jako základ pro přípravu polévky. Je to vynikající způsob, jak využít kuřecí kosti a vytvořit lahodnou a výživnou polévku.
  6. Kuřecí curry – kuřecí maso můžeme použít k přípravě různých druhů kari. Můžeme je podávat s rýží nebo s naan chlebem.
  7. Taquitos – kuřecí maso můžeme smíchat s kořením, sýrem a dalšími ingrediencemi, zabalit do tortilly a osmahnout. Tato jídla jsou skvělá na svačinu nebo jako hlavní jídlo.
kuřecí maso – jak vybrat to správné a co z něj připravit
Zdroj: istockphoto.com

Tyto nápady jsou jen několik možností, co z kuřecího masa můžeme připravit. Existuje spousta dalších receptů, které využívají toto všestranné a chutné maso.