ROZHOVOR: Život v barevné fantazii. Paní Dagmar se pod značkou dv.klaster věnuje malování

Pokud máte stejně rádi kreativní nápady jako my, připravili jsme si pro Vás na znak díků, krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

V dnešním rozhovoru představíme velmi inspirativní osobu, která pod značkou dv.klaster vytváří nádherné malované dekorace. Jedná se o paní Dagmar, která se vyznačuje uměleckou všestranností. Malování na dřevo? Pro tuto milou osůbku žádný problém!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: dv.klaster

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Dagmar Vagenknechtová a tvořím pod značkou dv.klaster.

Představíte nám svou tvorbu? Co všechno děláte?

Maluji obrázky, jsou to takové vysněné barevné fantazie. Většinou maluji akrylovými barvami na plátno, ale jako podklad pro malbu používám i dřevěné výřezy nebo různé výrobky ze dřeva. Při jejich malování pracuji s podobnými motivy jako na svých obrázcích. Vznikají tak originální malované dekorace, které moje obrázky na plátně doplňují.

rozhovor:
Zdroj: dv.klaster

V poslední době, jsou to nejčastěji malované housle, kávové mlýnky, houslové desky, skříňky na klíče a srdíčka. Vytvářím i závěsné dekorace jako kombinace malování na plátno, na dřevo a drátování.

Kdy jste začala vyrábět malované dekorace a jak jste se k tomu dostala?

S malováním dřevěných dekorací jsem začala před několika lety. Manžel se tehdy zhlédnul v truhlařině a ta se stala jeho velkou vášní. Byl to on, kdo začal vyrábět různé dřevěné dekorace podle mých návrhů a já jsem je potom dotvořila barvami.

Tak začala vznikat naše první umělecká dílka. Nejprve to byly různé dekorace do truhlíků a květináčů podle ročního období, potom zvířátka na rámy dveří, a dokonce i truhly a truhličky. Malování bylo vždy mou velkou zálibou a tímto způsobem mě pohltilo zase naplno. Naše malované dřevěné dekorace se líbily a začaly se prodávat.

rozhovor:
Zdroj: dv.klaster

Postupně k nim přibyly malované kamínky, věšáky a obrázky na plátně. Ty se staly základem mé tvorby. Nyní jsem se opět vrátila k malbě na dřevo a dá se říci, že pomaluji skoro všechno, co mi přijde pod ruku.

Je to Vaše práce nebo koníček?

Pracuji jako učitelka na základní škole, učím český jazyk a výtvarnou výchovou, tady se můj koníček a práce potkává, ale v trochu jiné rovině. Malování a uměleckou tvorbu popravdě nevnímám ani tak jako svůj koníček, ale spíše jako plnohodnotnou součást celého mého života. Kdysi jsem s tím už párkrát přestala, ale vždy se to ke mně v různé podobě vrátilo.

Máte speciální vzdělání v uměleckém oboru?

Umělecké vzdělání, bohužel, nemám, ale na druhou stranu jsem se tím nikdy necítila být nějak limitována. Jsem samouk, vždy jsem malovala, a zároveň se zajímala i o teoretickou stránku umění.

rozhovor:
Zdroj: dv.klaster

Vyzkoušela jsem a naučila se téměř všechny výtvarné techniky. K mým koníčkům patří i šití, pletení a háčkování. Často se pouštím do renovace nábytku a vyrábím dekorace z přírodních materiálů. K tomu ještě zahradničím. Takže mě omezuje asi pouze čas.

Kde berete inspiraci?

Nápady ke mně přicházejí tak nějak samy. Avšak myslím, že z mých obrázků je zřejmé, že mou největší inspirací je příroda. Většinou tvořím podle nálady a ročního období.

Jak dlouho Vám trvá vyrobit jeden kousek a co všechno k tomu potřebujete?

Vzhledem k tomu, že jsem beznadějná perfekcionistka a nedokážu vystavit k prodeji něco, s čím nejsem zcela spokojena, tak poměrně dlouho.

rozhovor:
Zdroj: dv.klaster

Čas strávený nad jednotlivými výrobky se samozřejmě liší, na malé stačí několik hodin, na housle, či větší obrázek potřebuji i několik dní. Někdy mi hodiny utíkají jako minuty, jindy mám pocit, že obrázek dělám celé věky. Některé věci prostě nejde uspěchat.

Potřebuji akrylové barvy, někdy strukturovací pasty, štětec, plátno nebo nějaký dřevěný předmět určený k malování a samozřejmě inspiraci, klid a trpělivost.

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Pouze výjimečně, pokud má zákazník zájem o určitý výrobek nebo obrázek, který se už prodal, ráda mu vyhovím a namaluji podobný. Jinak zakázky na přání spíše odmítám, většinou z časových důvodů.

rozhovor:
Zdroj: dv.klaster

O který z Vašich produktů je mezi zákazníky největší zájem?

Stejně jako se mění postupem času moje tvorba, tak se mění i zájem zákazníků. Nejprodávanější jsou vždy malé obrázky a menší výrobky.

Jedním z nejžádanějších výrobků byla zvířátka na dveře, potom vše s motivem lišky a nyní asi cokoliv se sovou a velký zájem začíná být o zarámované tisky mých obrázků.

rozhovor:
Zdroj: dv.klaster

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Nejsem sice moc plánovací typ, ale ráda bych rozšířila svou tvorbu o nabídku malovaných truhliček a šperkovnic. Možná přibude i něco víc, záleží na inspiraci a čase, pokud bude obojího dost.

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Moje výrobky můžete zakoupit na adrese https://www.fler.cz/dv-klaster. Můžete mě sledovat taky na mém Instagramu nebo dát lajk mé Facebookové stránce.

rozhovor:
Zdroj: dv.klaster
rozhovor:
Zdroj: dv.klaster
rozhovor:
Zdroj: dv.klaster
rozhovor:
Zdroj: dv.klaster